| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 15 de gener de 2025


dimarts, 17 de juny de 2008
>

L'aigua dels cinc pantans del Ter-Llobregat iguala la mitjana de la darrera dècada

Els embassaments que abasten Barcelona superaran avui els 400 hm³, el triple de reserves que fa dos mesos i mig

XAVIER MIRÓ. Barcelona
Els cinc embassaments del sistema Ter-Llobregat que abasta la regió metropolitana de Barcelona han igualat la mitjana de reserves de la darrera dècada, els 400 hectòmetres cúbics que previsiblement se superaran avui a poques hores que acabin les darreres precipitacions d'un període excepcionalment generós. Només fa dos mesos i mig, el 31 de març, els pantans de Sau, Susqueda, la Baells, Sant Ponç i la Llosa del Cavall arribaven al seu punt més baix, amb només 124,68 hectòmetres cúbics i un 20,37% de reserves, un percentatge que vorejava el llindar per sota del qual s'activava la fase d'emergència per sequera, que implicava l'inici de restriccions en l'ús domèstic. Avui, amb les pluges d'abril i juny, però sobretot de maig, les reserves han recuperat la normalitat.


 Foto: EUDALD PICAS JORDI PUIG (EL 9 NOU)

+ Dues imatges del pantà de Sau. Buit, el 26 de gener d'enguany, i ple, la setmana passada, concretament el dia 11 de juny. Foto: EUDALD PICAS JORDI PUIG (EL 9 NOU)

Fa setmanes que els cinc embassaments han superat la situació de sequera tècnica i han millorat les seves reserves respecte de l'any passat. Amb gairebé 400 hectòmetres cúbics conjunts, ahir se situaven a un 65,2% de la seva capacitat, deu punts per sobre del 55,9% que registraven el 16 de juny del 2007, amb el decret de sequera activat perquè la pluja primaveral havia estat mínima i en una situació que s'allargaria un any perquè les poques precipitacions de tardor no van permetre evitar la caiguda progressiva de reserves –el desembre passat, els pantans havien baixat fins a un 30,9%.

Però aquesta primavera, sobretot al maig, ha estat tan excepcionalment plujosa que els cinc pantans han igualat la mitjana global de reserves de la darrera dècada. Amb 399,53 hm³ conjunts, els cinc embassaments s'igualaven ahir als 399,8 de mitjana dels darrers deu anys a la mateixa data de juny i avui superaran el llindar dels 400 tot i que el pantà de Susqueda, el més gran del sistema, és el que està en un nivell més anormal. Així, mentre la mitjana de reserves de la dècada a Susqueda és de 149,4 hm³, ahir en sumava 99,03. Si bé els pantans més petits de la Llosa del Cavall i Sant Ponç se situen en la mitjana de la dècada, són els de la Baells i Sau que equilibren la precarietat de Susqueda amb reserves superiors a les dels darrers deu anys i percentatges d'un 83,87% a Sau i d'un 95,47% a la Baells.

El percentatge més baix a què ha arribat el sistema Ter-Llobregat enguany es registrava el 31 de març, amb només 124,68 hm³. Aquell 20,37% de reserves als cinc pantans que abasten la regió metropolitana de Barcelona situaven el sistema Ter-Llobregat a menys d'un punt de l'emergència per sequera. Per sota d'un 20% de reserves estava previst iniciar les restriccions de l'ús domèstic que anirien extremant-se a mesura que el percentatge anés caient per sota d'un 15-10%. Aquell 31 de març el govern espanyol ja havia desautoritzat el projecte del govern català per transvasar el Segre cap a Barcelona per salvar l'emergència i les restriccions si no plovia fins a la tardor. Però a l'abril, quan el govern espanyol anunciava i tramitava la construcció urgent del transvasament de l'Ebre, començava un període de pluges excepcional. Ha plogut regularment fins avui i intensament al maig. En dos mesos i mig s'han guanyat 274 hm³.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Les últimes pluges d'un període excepcional

>L'aigua dels pantans del Ter-Llobregat iguala la mitjana de la dècada.

>L'aigua dels pantans del Ter-Llobregat iguala la mitjana de la dècada.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.