| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 30 de novembre de 2024


dissabte, 14 de juny de 2008
>

La Generalitat autoritza les fàbriques de ciment Lafarge i Cemex a fer servir residus com a combustible

Les empreses tenen un any i mig per adequar les instal·lacions abans d'usar-ne

C. ALUJU FERRER. Montcada i Reixac
El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha concedit aquest mes de juny l'autorització ambiental integrada a les fàbriques de ciment Lafarge de Montcada i Cemex de Sant Feliu de Llobregat, que els permet fer servir residus com a combustible. Tot i això, la Generalitat fixa un període de divuit mesos abans no es pugui fer la valorització d'aquests residus perquè les empreses adeqüin les seves instal·lacions. Amb aquesta decisió, la Generalitat ha tombat les al·legacions d'ecologistes i veïns.


+ Aquest és el forn de les instal·lacions que Lafarge té a Montcada. Foto: C.A.F.

El permís de la Generalitat permetrà a les dues fàbriques de ciment utilitzar residus com ara llots secs de depuradora, marro de cafè, farines càrnies, residus de fusta i poda, i biodièsel –aquest només a Lafarge– com a substituts del coc de petroli. Amb aquesta prova pilot, el Departament de Medi Ambient vol reduir les emissions de CO2 i de partícules contaminants. Per aconseguir-ho, dóna un any i mig a les fàbriques de ciment de Montcada i Sant Feliu perquè adeqüin les seves instal·lacions. Fins que no s'hagin fet aquests canvis no es cremaran els residus.

El director de la planta de Lafarge a Montcada, Oswaldo Pereda, va anunciar ahir en una roda de premsa la concessió de l'autorització i va explicar que des dels anys vuitanta la fàbrica de ciment ha invertit més de 40 milions d'euros en mesures mediambientals en les seves instal·lacions. «Anem més enllà del que demana la legislació vigent», va assegurar. El director de qualitat i medi ambient, Jaume Ramon, va dir que amb l'autorització ambiental es garanteix la protecció de la salut i del medi ambient, i va afegir que «l'empresa no farà res que pugui perjudicar les persones d'aquí o les de fora».

La decisió de la Generalitat ha deixat sense efecte els milers de signatures i les al·legacions que han presentat durant els últims mesos entitats ecologistes, veïns i partits polítics dels dos municipis.



MALA COMUNICACIÓ
Pereda va admetre ahir que no s'havia fet bé la comunicació amb els opositors de la fàbrica de ciment de Montcada –«no hem sabut vendre les millores que hem fet», va dir– i és per això que ara s'ha proposat iniciar una sèrie de trobades amb els responsables dels col·lectius ecologistes i veïnals. «Els escoltarem i buscarem camins per avançar», va dir Pereda, i alhora va assegurar que Lafarge ha descartat el trasllat de la planta tal com volen els opositors, ja que el cost d'aquesta operació –uns 150 milions, va dir– «és inviable i implica el tancament de la fàbrica».

Abans no es faci la valorització dels residus a la planta de Montcada, Lafarge està obligat a renovar els equips mesuradors de l'estació ambiental de la plaça Lluís Companys i ha d'instal·lar al barri de Can Sant Joan –el més pròxim a la fàbrica de ciment– un captador que mesurarà les partícules que emet la planta.



A LA CUA D'EUROPA
La utilització de residus en substitució dels combustibles fòssils no renovables en la indústria del ciment europea és molt més avançada que a l'Estat espanyol, on és del 5%. A Holanda els combustibles alternatius representen el 80%, a Àustria el 51% i a Suïssa el 47%. Lafarge fa servir els combustibles alternatius a les seves plantes de França i Alemanya des de la dècada dels 70.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.