Ahir ja van circular per les carreteres catalanes el 59% dels camions d'un dijous habitual. El govern espera que avui aquesta xifra arribi a un 80%. A més, el Servei Català de Trànsit (SCT) ha aixecat les restriccions de camions durant el cap de setmana, especialment a la demarcació de Girona, perquè els transportistes puguin recuperar els dies perduts per la vaga. Mercabarna ha recuperat l'activitat amb l'arribada de producte fresc pel sud, ahir es van fer trasllats d'animals vius als escorxadors i el carburant va arribar amb facilitat a quasi totes les gasolineres. Per això, el govern de la Generalitat va decidir retirar la fase de prealerta. «Ens toca tornar a la normalitat», va concloure Boada. Els Mossos van fer ahir les seves últimes 16 rutes de protecció. De manera preventiva, però, algunes dotacions mantindran avui la vigilància al CIM Vallès, els centres de distribució i Mercabarna. Durant els quatre dies de vaga, els Mossos han protegit 1.151 camions, s'han practicat quatre detencions i s'han posat 320 multes de trànsit.
EL «CÈNTIM SANITARI»
El govern de la Generalitat tornarà el 100% del cèntim sanitari als transportistes de mercaderies, que està fixat en 2,4 cèntims per litre de combustible. Des del 2004, només se'ls retornava entre el 70% i el 80% d'aquest impost, una xifra que aquest any representa 19,2 milions d'euros. El retorn del cèntim sanitari, però, es revisarà a l'octubre i s'emetrà l'ordre de convocatòria per acollir-se al primer trimestre dels anys vinents.
Aquest és un dels acords a què va arribar el govern català i els responsables de les federacions CETCAT i COT. El pacte preveu establir un «diàleg» entre transportistes i carregadors per garantir que «en cap cas es treballi per sota dels costos», va afirmar el director general de Transport, Manel Villalante. D'aquesta manera, es vol lluitar contra la competència deslleial i evitar la situació de facturació de venda a pèrdues. Per fer-ho possible es redactarà un codi de bones pràctiques i la direcció general de Defensa de la Competència elaborarà un pla específic d'investigació de pràctiques de competència deslleial. Així mateix, es va acordar la creació d'una línia d'ajuts a l'abandonament de l'activitat dels transportistes complementària a la del Ministeri de Foment. També es durà a terme un pla d'actuació del transport de mercaderies a Catalunya.
MANTENEN LA VAGA
La ministra de Foment, Magdalena Álvarez, va donar per tancada dimecres a la nit la negociació amb els transportistes per carretera després de firmar un acord amb la majoria del Comité Nacional de Transporte por Carretera, del qual es van desvincular les associacions convocants de la vaga. El pacte entre Foment i associacions que representen el 88% preveu 54 mesures per a la millora del col·lectiu. Álvarez va fer ahir una crida als convocants de la vaga perquè desisteixin «d'aquesta posició de força que no porta enlloc». L'acord, però, no preveu l'establiment d'una tarifa mínima per als serveis, mesura que constitueix la principal reivindicació dels convocants, que representen el 12%.
Zapatero va instar els transportistes que continuen aturats a sumar-se a l'acord entre el Ministeri de Foment i la majoria de les associacions. «La proposta de tarifa mínima és una proposta que no pot ser, és un camí que no condueix enlloc», va subratllar el president espanyol, que va recordar que mantenir «una única convicció» en una negociació impedeix arribar a un acord. Zapatero va insistir que s'ha fet «un esforç molt important dialogant» i ha rebutjat que es vulgui anar a la negociació «cremant camions». En aquest context, va tornar a reclamar la responsabilitat als vaguistes. «Les mesures els beneficien i han d'entendre que el que vol la ciutadania i la gran majoria dels transportistes és la normalitat de tots», va indicar.
Els convocants a la vaga van assegurar després de l'assemblea que van celebrar ahir a la tarda que el seguiment de la protesta és «majoritari». El president de Fenadismer, Julio Villaescusa, va assenyalar que les mesures són insuficients per desconvocar l'aturada ja que només suposarien un benefici de 163 euros per a cada transportista. A més va denunciar l'actitud «irresponsable» del govern, que pretén «apagar el clam de desesperació» de milers de pimes. Villaescusa va destacar que Zapatero hauria de tenir una «comprensió cent per cent». Els vaguistes estan disposats a seguir negociant per aconseguir la tarifa mínima que minimitzi l'impacte de la pujada del preu del carburant.