El líder de CDC, Artur Mas, va situar a finals de l'any passat en dos terços (el 66% dels vots) la «majoria social» necessària perquè pogués prosperar un referèndum d'autodeterminació sense trencar el país. El projecte de ponència sobre l'aportació de Convergència a la refundació del catalanisme esbossa el full de ruta per aprofundir en el sobiranisme i el dret a decidir. I, tot i que esmenta explícitament l'autodeterminació, no precisa cap llindar necessari per aconseguir-la.
PER LA SOBIRANIA: 51%
L'impulsor de la Plataforma per la Sobirania, Víctor Terradellas, creu que «si un 51% de vots negatius serviria per mantenir-nos dins l'Estat, un 51% d'afirmatius també hauria de ser bo per sortir-ne». Així ho reflecteix l'esmena que ha presentat aquest col·lectiu, que aplega uns 600 militants del partit. Malgrat això, Terradellas acceptaria, també, la implicació de la comunitat internacional. En aquest supòsit, però, recorda que les normes que la UE va posar per al referèndum d'autodeterminació de Montenegro feien necessari un 55% de vots afirmatius amb una participació mínima del 50%.
REFUNDAR CDC: 55%
El corrent liderat per un altre conseller nacional del partit, Joan Fonollosa, dubta que el full de ruta de la ponència oficial es materialitzi si el Constitucional impedeix que la Generalitat convoqui consultes populars. A banda d'això, Fonollosa creu que un referèndum d'autodeterminació seria «inviable», vistes les traves que l'Estat posa a la consulta d'Ibarretxe. Pel conseller nacional, l'esmena presentada per Refundar Convergència proposa «evitar la legalitat formal» amb l'alternativa d'un «referèndum indirecte». El procediment és relativament simple: els partits que ho desitgessin, concorrerien a les eleccions amb el compromís comú de «proclamar la independència al Parlament» inclòs en cada programa electoral. Si un cop celebrades les eleccions els partits signants superessin entre tots el llindar del 55% de suports, la cambra declararia la independència unilateralment.
CERCANT SUPORTS
Fonollosa reconeix que, encara que els dos corrents no diguin el mateix, «els plantejaments són compatibles». I l'impulsor de la plataforma Desfederem-nos, Lluís Rovira, que reuneix militants partidaris de la ruptura amb Unió, també ha admès que pot haver-hi complicitats amb vista al congrés. Els 227 delegats de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) l'11% dels participants en la trobada també volen més concreció en els requisits per fer efectiu el dret a l'autodeterminació.
NOU ESTAT LLIURE D'EUROPA
La Plataforma per la Sobirania reclama que la ponència reculli la «voluntat que Catalunya sigui un Estat lliure i sobirà en l'Europa del segle XXI». En aquest punt, Terradellas augura un «alt consens» entre els delegats. De fet, la JNC preveu defensar una posició molt similar.