| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 28 de gener de 2025


dissabte, 7 de juny de 2008
>

La militància mana

Deu mil afiliats a ERC marcaran avui el futur del partit escollint els seus líders en unes eleccions mai vistes

A. SERRANO O.A.-ETXEARTE. Barcelona
Ha arribat el superdissabte: gairebé 10.000 militants d'ERC prendran avui la paraula i escolliran els seus líders en unes eleccions mai vistes que han desafiat totes les travesses. A les urnes a la presidència, els dirigents de l'actual cúpula Ernest Benach i Joan Puigcercós mesuraran les seves forces entre ells i sobretot amb Joan Carretero, que encapçala els crítics, i Jaume Renyer; una batalla que es disputa en paral·lel a la de la secretaria general. Del mandat que expressi la militància, en depenen les negociacions per tancar la nova executiva i el full de ruta, que s'aprovaran en el ple del congrés del dia 14. És per això que ERC és en el punt de mira de tots els partits: està en joc la continuïtat dels republicans al govern, que dues de les quatre candidatures posen contra les cordes.


+ Paperetes de tots els candidats a la presidència i a la secretaria general, al costat d'una urna ahir, a la seu nacional del carrer Calàbria, que va centralitzar el dispositiu. Foto: ANDREU PUIG

Esquerra podria fer avui un viratge radical o mantenir la línia dels darrers anys, en la composició de la direcció i en l'estratègia. La continuïtat de la formació al govern depèn, a hores d'ara, de la militància, de la confiança que facin als crítics de Reagrupament.cat i Esquerra Independentista, que han fixat condicions per mantenir-s'hi difícilment assumibles per al PSC i ICV-EUiA, que no amaguen la seva preocupació pels resultats del congrés.



VOT DIVIDIT
No hi ha previsions fiables que valguin per unes eleccions mai vistes com les d'avui. Però la premissa comuna amb què parteixen les quatre candidatures és que no hi haurà cap que guanyi amb una majoria aclaparadora. Tot indica que els vots estaran força dividits, i algunes fonts situen en un 40% el suport que podria obtenir Puigcercós, que parteix a priori amb més possibilitats d'èxit per la seva influència sobre el territori. Si fos així, una altra gran incògnita és si la candidatura afí a Josep-Lluís Carod-Rovira, que encapçala Benach, ocuparia el segon lloc o seria el capdavanter dels crítics, Carretero, qui l'hi disputaria.

CÀRRECS ENCREUATS
Més imprevisible encara és el resultat a la secretaria general. Les parelles de ball estan obertes perquè podria guanyar la confiança de la militància una candidatura diferent de la de la presidència, atès que s'elegeixen en urnes separades. Aquesta hipòtesi situa en un bon lloc Uriel Bertran, que es presenta als comicis amb un company de tàndem no tan ben situat, Jaume Renyer. I deixa Ridao i Niubò –que es beneficiarien del suport que reuneixen els seus socis de candidatura– en un rànquing incert, acompanyats de la crítica Rut Carandell.

LA FORÇA DELS CRÍTICS
RCat i EI van reunir gairebé 900 signatures per avalar cadascun dels seus candidats. Una xifra gens menyspreable que aventura un clar creixement del seu suport entre la militància, després que aconseguissin un 22% i un 43% dels vots, respectivament, amb les seves esmenes en la passada conferència nacional de l'octubre. Les urnes reflectiran ara amb fidelitat el seu pes. Si és alt, són conscients que obligaran a forjar dins d'ERC un clar canvi estratègic.

MANTENIR LA UNITAT
Un resultat molt ajustat o híbrid obligarà les quatre candidatures a entendre's: tant pel que fa a la composició i el funcionament de la presa de decisions de l'executiva com pel que fa a l'estratègia. Sobretot perquè els crítics supediten la seva entrada a la direcció al fet que hi hagi un canvi de rumb. I si es queden fora, exerciran el seu dret a opinar, tal com ja han advertit. Benach va dir ahir que ja ha acordat data i hora per reunir-se amb totes les sensibilitats.

EL PES DELS NO ALINEATS
Els 5.000 militants que encara no han avalat cap candidatura seran clau a l'hora de configurar les majories. Aquest gros de militants, menys actius i proclius a participar en les assemblees, serien en bona part els que es van afiliar al partit entre el 2003 i el 2004, coincidint amb l'entrada d'ERC al govern i la reunió de Carod amb ETA a Perpinyà, i diverses fonts coincideixen que el seu perfil podria ser més semblant al de l'elector d'ERC que al del militant. Benach ha treballat per acostar-s'hi i confia en el seu pes per obtenir un bon resultat. I Puigcercós, en el fet que no faci variar les majories i el seu pes sobre les comarques.

EL TERRITORI, ESCOMBRAT
Les quatre candidatures han multiplicat els actes de proximitat per convèncer directament els militants. Recórrer les seccions locals una darrera de l'altra ha estat la base essencial de la campanya electoral al costat d'internet. Algunes candidatures, sobretot la de Benach i Niubò, les han completades amb l'atenció dels mitjans.

9.792 VOTS, 59 COL·LEGIS
No arriben als 10.000 els militants al corrent del pagament i amb tres mesos d'antiguitat que podran votar. 59 seus d'ERC faran de col·legis electorals. Filaran prim interventors de totes les candidatures.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>URIEL BERTRAN.. Candidat a secretari general d'EI

>RAFEL NIUBÒ.. Candidat a secretari general d'ERC Futur

>JAUME RENYER.. Candidat a president d'EI

>ERNEST BENACH.. Candidat a president d'ERC Futur

>RUT CARANDELL.. Candidata a secretària general de Rcat

>JOAN RIDAO.. Candidat a secretari general de Gent d'Esquerra

>JOAN CARRETERO.. Candidat a president de Rcat

>
JOAN PUIGCERCÓS.


>Deu mil militants d'ERC marcaran avui el futur del partit amb l'elecció dels líders

>«Superdissabte» a Esquerra

>«Superdissabte» a Esquerra

>«Superdissabte» a Esquerra

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.