Ulleres que permeten a les persones sordes veure, de forma individual, una pel·lícula amb subtítols; un robot que guarda la cadira de rodes al maleter dels cotxes; un pis pilot totalment accessible; tot tipus de cadires de rodes; dispositius que permeten apagar o encendre els llums i el televisor amb un botó o la veu. Aquests són alguns dels productes que es poden trobar a la fira Avante repartits en més d'un centenar d'estands d'empreses i universitats. «Fa molts anys que existeixen millores tècniques, però ara es tracta de reunir-les i fer que els espais siguin accessibles per a tothom, discapacitats, gent gran, nens», explica Gemma Batlle, coordinadora de l'àrea d'innovació tecnològica en l'Edificació i una de les responsables de la Llar Avante, un pis de 112 metres quadrats totalment adaptat. Afegia: «No tot el que es pot fer per dissenyar un pis accessible costa diners, perquè es poden tenir en compte detalls tan senzills com ara adequar l'altura dels interruptors.» Ara per ara, aplicar molts d'aquests avenços a la vida quotidiana encara suposa una inversió econòmica important. Sembla, però, que ja hi ha col·lectius interessats: «Cada any fem entre 10 i 12 projectes per adaptar algun espai de l'habitatge», explicava Joan Bisbe, de Mobles Soler, els encarregats de posar el mobiliari –per exemple, una cuina que s'adapta a l'altura de l'usuari– de la Llar Avante.
Una part dels productes presentats a la fira són prototips que encara no es troben en el mercat. És el cas d'un robot que facilita l'assistència personal a les persones amb una discapacitat severa. És a dir que ajuda l'usuari a menjar o rentar-se les dents. No tot és innovació. De la mà de Turisme de Catalunya de la Generalitat, que avui presenta una guia de turisme accessible, es dóna a conèixer l'oferta d'allotjaments i serveis adaptats que existeix a Catalunya. A l'estand, s'hi pot veure per exemple, la cistella d'un globus aerostàtic adaptat.
EL SECTOR PROFESSIONAL
«És una fira molt professional que aplega, per primer cop, diferents àmbits però també està oberta a futurs usuaris», comentava ahir el director del saló, Josep Antoni Llopart. Ahir, la majoria de visitants eren professionals a la recerca de l'última novetat i «amb interès per contactar amb altres expositors», com deia Llopart.La consellera Capdevila va ser l'encarregada d'inaugurar oficialment la trobada. Va mostrar la seva «satisfacció per la materialització d'una primera fira dedicada a l'autonomia» que aplega les empreses del sector, entitats i administracions. Capdevila va recordar que el saló coincideix amb el desplegament de la llei de la dependència i va incidir en la petició feta fa una setmana a l'Estat perquè s'augmenti el pressupost ja que Catalunya ha superat en més de 5.000 persones les previsions per al primer any de la llei, però no ha rebut tots els diners promesos.
La fira es tornarà a celebrar d'aquí dos anys a Barcelona.