| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 27 de novembre de 2024


dijous, 29 de maig de 2008
>

Maresme. Denuncien que unes obres haurien malmès restes medievals a Mataró

L'Ajuntament admet que no va fer les prospeccions oportunes per descuit

LLUÍS MARTÍNEZ. Mataró
El Grup d'Història del Casal de Mataró ha denunciat que la instal·lació d'una torre de vigilància forestal al cim del turó d'Onofre Arnau hauria malmès les restes arqueològiques de l'antic castell de Mata. L'entitat manté que les obres es van iniciar sense fer les prospeccions oportunes i creuen que han alterat els estrats i algunes estructures medievals amagades sota terra. L'Ajuntament ha admès el descuit i ara ha encarregat a un arquitecte que avaluï la zona per si s'han produït danys irreparables.


+ La torre de guaita instal·lada al turó d'Onofre Arnau. Foto: LL.M.

El turó d'Onofre Arnau de Mataró, per la situació estratègica, és des de fa anys un dels punts utilitzats per a la vigilància d'incendis forestals. Des de l'estiu passat, però, els guaites disposen d'una torre de fusta amb l'objectiu d'aixoplugar-los de les inclemències meteorològiques. L'estructura, que disposa fins i tot de serveis sanitaris, s'ha instal·lat al cim del turó en una àrea on, segons el Grup d'Història del Casal, encara «hi ha visibles una sèrie d'estrats arqueològics» de l'antic castell de Mata. Tot i que de la construcció medieval no en queda gairebé res, Jaume Vellvehí, membre de l'entitat local, creu que l'espai, «només pel fet de conservar restes del castell, hauria de tenir la categoria de bé cultural d'interès nacional». El grup d'història tem que els fonaments de la torre d'observació hagin malmès algunes estructures que queden amagades al subsòl i denuncia que mentre es van dur a terme els treballs no es va vigilar res ni es va fer cap seguiment. A més, lamenten que no s'aposti per plantejar un estudi a fons del castell –que entre el 1414 i el 1416 va ser assaltat, cremat i destruït– i un programa d'excavacions.

El regidor del govern local Francesc Teixidó (ERC) explica que l'estiu passat va arribar de la Diputació la sol·licitud per construir el nou punt de guaita i que de seguida es va donar l'autorització per la necessitat urgent de disposar de l'element. «És cert que hauríem d'haver fet abans les prospeccions, però en aquell moment no ho vam fer», admet Teixidó. A més, puntualitza que la construcció, que es podria moure de lloc, no s'ha fet al damunt mateix de les restes, però sí en l'àmbit arqueològic, i que difícilment la torre haurà fet malbé el jaciment perquè «els fonaments no són gaire profunds». Ara, però, s'ha encarregat a un arquitecte que ho comprovi i que determini els danys.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Unes obres públiques a Mataró podrien haver malmès restes medievals

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.