| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de novembre de 2024


dijous, 29 de maig de 2008
>

Ja es preveia que la dessalinitzadora de Cunit abastís CAT i ATL



Ò. PALAU. Tarragona

El president de la Generalitat va descartar, si al final es retira el reial decret estatal, que es dugui a terme igualment, almenys tal com està concebuda ara, la canonada entre Tarragona i Olèrdola, tot i que sí que va obrir la porta a «reconvertir-la» i adaptar-la a un altre projecte estructural que el govern va posar sobre la taula al desembre: la connexió de la nova dessalinitzadora de Cunit –es vol enllestir el 2010– a la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).

Cal no oblidar que, mesos abans que sorgís la idea del transvasament d'emergència, el govern català ja havia fet públic un projecte ferm per dur «aigua del nord cap al sud» per reforçar l'abastament al Camp i l'Ebre, una de les principals justificacions –la bidireccionalitat– amb què diversos polítics han volgut defensar les darreres setmanes que es fes la polèmica canonada. Montilla, de fet, ja rescatava ahir aquell projecte, tot recordant: «La planificació futura de l'aigua a Catalunya requereix altres infraestructures que ja teníem pensades, i que crec que s'han de fer igualment», en referència a la connexió de la dessalinitzadora de Cunit amb un ramal cap al nord, a la xarxa d'Aigües Ter-Llobregat (ATL), i un altre d'independent cap al sud, a la del CAT.



BALTASAR LA VA PRESENTAR, I JA VA NEGAR-HI CAP INTERCONNEXIÓ
Va ser el mateix conseller Baltasar, en una roda de premsa amb autoritats del Garraf i el Baix Penedès, qui va presentar el projecte a final del desembre del 2007. Ja llavors, davant les sospites expressades per la Plataforma en Defensa de l'Ebre, tant ell com Daniel Pi, president del CAT, van negar taxativament que es tractés d'una interconnexió de xarxes encoberta: «El projecte no permet tècnicament que cap de les dues canalitzacions aporti recursos a l'altra; els dos bombaments seran independents», afirmaven.

La instal·lació, que s'emplaçarà just sobre l'autopista C-32, al límit amb el terme de Cubelles, dessalinitzarà uns 20 hectòmetres cúbics d'aigua l'any, i completarà la que ja s'està fent al Prat de Llobregat, de 60 hm³, i una altra, de 20 hm³ més, que es farà a la Tordera, al costat de l'única que funciona ara al país. Pendent de definir-ne el finançament, està previst que les obres s'iniciïn la primavera del 2009, i que la instal·lació es posi en marxa l'estiu del 2010. Medi Ambient, de fet, també va deixar oberta la porta a fer una cinquena dessalinitzadora a Catalunya, també situada a Cunit o, si no, a la costa tarragonina.

De fet, en l'obra en curs per allargar la xarxa d'ATL de Vilanova fins a Cubelles, que el govern vol acabar al juny, ja es va fixar que el conducte tindria 500 mm de diàmetre, molts més del que necessitaria el municipi, en previsió que es connecti a la futura dessalinitzadora de Cunit.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Experts i ecologistes es malfien de l'ACA i demanen un comitè independent

>Xavier Sabaté es declara antitransvasista, però defensa «una connexió»

>La PDE adverteix el govern que s'oposarà a qualsevol canonada

>Espinosa es compromet a estudiar el transvasament del Roine

>Prodelta i els ajuntaments s'uneixen per aturar la regressió del delta de l'Ebre

>La crescuda de l'Ebre nega unes 70 hectàrees agrícoles a la Ribera

>La Generalitat assumeix que no es farà la canonada si es garanteix l'abastament

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.