El programa d'estalvi d'aigua que ha començat a aplicar l'ACA inclou des de la reutilització de les aigües grises fins a l'eficiència de la xarxa arreu del territori català. La reutilització de les aigües brutes i les pluvials pot arribar a provocar un estalvi de fins a un 30% en el consum d'aigua als habitatges. Alguns municipis –com ara Sant Cugat del Vallés, que d'altra banda és un dels que més consumeix– disposen d'una ordenança que obliga els constructors a instal·lar als habitatges nous un sistema que reculli les aigües brutes, principalment les de la dutxa i el vàter, perquè es puguin reutilitzar, per exemple, a l'hora de buidar la cisterna. Es tracta d'un sistema complex de canonades que porten les primeres aigües brutes fins a un dipòsit, situat normalment al garatge o la planta baixa dels edificis, on l'aigua es tracta en una potabilitzadora per tornar-la a bombar cap a les cases, concretament a la cisterna del vàter. La reutilització de les aigües pluvials a través de la instal·lació de petits dipòsits als jardins de cases unifamiliars o de canonades a les teulades dels edificis per regar també forma part de les mesures que incorporen alguns municipis en les seves ordenances.
AJUTS DE L'ACA
L'ACA vol ampliar el nombre de municipis que tinguin ordenances amb aquestes característiques. De fet, a existeix una ordenança tipus redactada per la Diputació de Barcelona que homogeneïtza les actuacions que es poden fer per reutilitzar, amb èxit, les aigües brutes i les pluvials. Així, a partir de l'any que ve, l'ACA afavorirà els ajuntaments que ho hagin incorporat a les ordenances quan hagin d'atorgar les subvencions per fer obres de millora a la xarxa d'abastament en alta, una de les partides més sol·licitades pels ens locals per millorar el subministrament i la qualitat de l'aigua potable. De la mateixa manera que la mesura servirà de bonificació, ja fa dos anys que a l'hora de concedir ajuts es penalitza els municipis que tenen consums excessius.
Aquesta actuació forma part del programa d'estalvi d'aigua en el proveïment urbà creat per l'ACA per aconseguir un estalvi d'aigua de gairebé 60 hectòmetres cúbics, la mateixa quantitat que produirà la dessaladora del Prat quan entri en funcionament el primer semestre del 2009.
Altres mesures que ja s'estan aplicant són la fabricació de mecanismes estalviadors d'aigua, com ara els airejadors d'aixeta i reductors de cabals per a dutxes que, a més d'estalviar aigua, permeten reduir les emissions de CO2, ja que redueixen la despesa d'energia per escalfar aigua. L'ACA estudia amb l'Institut Català de l'Energia (Icaen) com implantar aquesta mesura, ja que els reductors de cabals en les dutxes no es poden instal·lar en barris on l'aigua arriba als habitatges amb poca pressió.