| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de novembre de 2024


divendres, 23 de maig de 2008
>

Van ballar la meitat dels ous

Les aigües freàtiques salven Barcelona de la brutícia i permeten als jardins històrics sobreviure

ROSA DÍAZ. Barcelona
L'aigua freàtica salvarà la ciutat de la brutícia i farà sobreviure els jardins històrics i l'arbrat. Ahir, fins i tot va fer ballar els ous de Corpus. No tots, òbviament, però sí la meitat dels que són habituals. Mentre els ous ballaven misteriosament a les fonts barcelonines amb aigua freàtica, la tinent d'alcalde de Medi Ambient, Imma Mayol, presentava les mesures especials que posarà en marxa aquest estiu l'Ajuntament de Barcelona per afrontar aquesta nova etapa de sequera. L'ús més intensiu de l'aigua freàtica i la posada en marxa de nous mecanismes per poder utilitzar-la arreu faran possible que la ciutat «se'n ressenti molt poc».


+ L'ou va ballar ahir a la font de la Catedral. Foto: QUIM PUIG

Barcelona només utilitzarà aigua de la capa freàtica per netejar els carrers i per regar els jardins aquest estiu. De fet, això és el que està fent des del decret d'excepcionalitat que va entrar en vigor al febrer. Ara, amb el nou decret del 15 de maig, continuarà amb les mateixes mesures d'estalvi però amb una diferència, i és que s'introdueix tot un seguit de maquinària nova per poder aprofitar més l'aigua freàtica i començar a actuar en llocs on s'havia deixat d'actuar perquè la maquinària existent no ho permetia. Concretament, s'incorporen, a partir del mes de juny, set camions petits que faran tres torns per poder remullar els carrers estrets i que se sumen als 57 equips d'aigualeig. Tota aquesta maquinària nova permetrà als serveis municipals de neteja mantenir ritmes de neteja semblants als d'estius passats.

El reg dels parcs i els jardins, però, no tindrà tanta sort. També es farà servir aigua freàtica a causa de la sequera, però només en jardins històrics i temàtics, arbres i arbustos, que són més delicats i costosos de recuperar. És a dir, que només un 18% del verd de la ciutat tindrà aigua per sobreviure. Per a la resta, només quedarà la pluja. Segons va explicar ahir la tinent d'alcalde de Medi Ambient, Imma Mayol, el verd que més patirà serà la gespa, que constitueix un 20% del verd d'aquesta ciutat. Simplement perquè no es regarà, segons com plogui, potser no sobreviurà a l'estiu. Mayol va advertir que la gespa és més fàcil de reposar, i va anunciar que Parcs i Jardins està planejant ja la introducció d'una nova espècie més resistent a climes càlids i que necessita menys aigua. «Té la mateixa textura, i el mateix confort, i l'única diferència és que es torna de color groc a l'hivern», va dir Mayol.

Quant a les fonts públiques, se'n mantenen tancades un 14% de les d'aigua potable. Les fonts ornamentals sense recirculació de l'aigua també estan apagades, com un 62% de les fonts amb sistema de recirculació. Les fonts de Montjuïc continuen funcionant i l'aigua que perden per evaporació es reposa amb la de la capa freàtica.

Mayol va explicar que les piscines públiques i descobertes de Barcelona «fan una funció social de primer ordre» i, per tant, s'obriran. L'aigua que vagin perdent es reposarà també amb aigua freàtica. Les dutxes de la platja, en canvi, no funcionaran.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Turistes d'aquí i de fora

>Penedès. Els sitgetans faran servir 350.000 clavells per confeccionar les catifes del Corpus, diumenge

>La canonada de l'Ebre tindrà dos túnels i bombes a Constantí, el Vendrell i Olèrdola

>Menys ous ballant per la sequera.

>Menys ous ballant per la sequera.

>Menys ous ballant per la sequera.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.