«Només hi ha una paraula que ho pugui descriure: alegria.» Així de contundent es mostrava Sergi Estanyol, de l'Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia (ACAF), quan feia referència al moment de l'aprovació per unanimitat de la resolució parlamentària que suposarà la millora en l'atenció als pacients afectats de fibromiàlgia i fatiga crònica. Juntament amb altres entitats d'afectats, l'ACAF va engegar una iniciativa legislativa popular per completar el pla d'atenció que Salut va presentar el 2006 i que ells consideraven «insuficient». Van aconseguir prop de 140.000 signatures i van fer que el tema arribés al Parlament, que ahir, finalment, els va donar la raó. «Que tots els grups ho aprovin i que tots s'aixequin a aplaudir demostra que no es tracta d'un tema polític sinó social», va comentar Estanyol.
La resolució insta el govern a crear vuit noves unitats hospitalàries especialitzades (UHE), que estaran formades per un equip multidisciplinari amb especialistes en medicina interna, reumatologia, psicologia, neurologia i també endocrinologia, cardiologia i psiquiatria, a més de rehabilitació, infermeria i treball social. D'aquestes vuit, quatre es crearan a la regió sanitària de Barcelona, una a la de les Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona, una a Lleida i Alt Pirineu i una a la Catalunya Central. Totes se sumaran a les tres ja existents a l'hospital de la Vall d'Hebron, al Clínic i a l'hospital del Mar, totes tres a Barcelona. Amb aquesta mesura es descongestionaran aquests centres barcelonins i es reduiran les llistes d'espera, que en ocasions superen els dos anys. La intenció és reduir de manera substancial aquest temps d'espera i, de fet, la resolució indica que el temps màxim per accedir a aquestes UHE serà de noranta dies.
PICABARALLA POLÍTICA
Tot i el consens polític i el suport a la iniciativa popular que va presentar Àngels Martínez al Parlament, el debat d'ahir no va escapar de les picabaralles entre el govern i l'oposició. En la seva intervenció, el diputat de CiU Francesc Sancho va indicar que al principi va ser escèptic amb aquesta malaltia. De Madre, a qui fa uns anys van diagnosticar fibromiàlgia, va assegurar sentir «tristesa» i «commoció» perquè un diputat que és metge admetés que en un principi no es creia aquesta malaltia. Per la seva banda, Sancho va acusar la socialista d'utilitzar la malaltia «en benefici propi».
A Catalunya, prop de 135.000 persones tenen fibromiàlgia i unes 10.000 tenen fatiga crònica, segons dades del Departament de Salut del 2006.