El portaveu de la plataforma, Joan Antoni Panisello, va remarcar que l'èxit de la manifestació d'Amposta dóna més forces a la PDE per continuar treballant en la mateixa línia. De fet, el portaveu va dir que les paraules de la ministra Espinosa, que ahir va dir que si continua plovent caldria replantejar-se les obres de la canonada, són la primera conseqüència de la mobilització social, però també un «toc d'atenció» al govern català. «Ara sembla que el principal problema de la Generalitat siga que està plovent molt, i que les reserves dels pantans encara creixeran més quan surti el sol i comence el desgel de la neu», va assenyalar. De fet, Panisello va denunciar que la PDE cada vegada té més indicis que la Generalitat no pretén combatre la sequera, sinó fer les obres de la canonada «afavorint els interessos d'Aigües de Barcelona (Agbar)». A més, Panisello va recordar que el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, els va dir que encara que els pantans es recuperessen i assolissen el 50%, caldria fer la canonada.
Per això, la PDE dedicarà les properes setmanes a incrementar la pressió sobre els polítics del territori, així com a evitar que puguen tirar endavant les obres de la interconnexió. En aquest sentit, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manel Hernández, va dir ahir que les obres podrien començar en dos mesos, i que ara caldrà expropiar unes 600 finques afectades pel traçat de la canonada. Però el portaveu de la PDE va replicar que la xifra de propietaris afectats s'aproparà als 700, i que el moviment social confia en la seua complicitat per obstaculitzar les expropiacions forçoses. De fet, aquesta va ser l'estratègia que va seguir la PDE el 2004, quan el govern del PP pretenia iniciar les expropiacions a la zona de Vinaròs per començar les obres del transvasament de l'Ebre. Però l'altra carta que jugarà la PDE serà la de la lluita jurídica. En aquest sentit, divendres es reunirà a Tortosa amb el mateix equip de juristes que va coordinar l'estratègia per aturar l'anterior pla hidrològic a la Unió Europea. «Volem inundar els jutjats de recursos, basant-nos en les diferents il·legalitats que puga tenir el decret de sequera», va dir Panisello.
VALORACIONS POLÍTIQUES
Tots els partits polítics van expressar ahir el seu respecte als milers de persones de les Terres de l'Ebre, però també d'altres punts de Catalunya, Aragó i el País Valencià, que van manifestar-se diumenge pels carrers d'Amposta. Amb tot, no tots estan d'acord amb els motius que van provocar la mobilització ciutadana. En aquest sentit, el president de la Federació del PSC a l'Ebre, Joan Sabaté, va assenyalar: «No podem compartir l'objectiu concret de la manifestació perquè es tracta del rebuig a una transferència puntual d'aigua de l'Ebre per una situació d'excepcionalitat.» Per la seua banda, el president d'ERC a l'Ebre, Gervasi Aspa, va remarcar que la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha servit «per demostrar que els ebrencs rebutgen qualsevol tipus de detracció d'aigua de l'Ebre cap a qualsevol lloc». Des de la Federació d'ICV a les Terres de l'Ebre, el president del partit, Jaume Forcadell, va indicar: «La resposta contundent mostrada per la gent de l'Ebre a Amposta ha de fer que el govern ature el projecte d'interconnexió de xarxes.» La setmana passada els dos regidors d'ICV a l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i tots els militants en aquesta localitat es van donar de baixa del partit. També l'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, va destacar ahir l'èxit de la manifestació convocada per la PDE. «Els ebrencs se senten enganyats pel govern», va dir Bel.