| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 5 d'octubre de 2024


divendres, 16 de maig de 2008
>

El percentatge d'alumnes estrangers als instituts de Ciutat Vella ja és d'un 65%

El districte de les Corts és el més segregacionista de la ciutat de Barcelona

MARCEL BARRERA. Barcelona
El percentatge d'alumnat estranger als instituts públics de secundària del districte de Ciutat Vella s'enfila ja a un 65,8%, una xifra que és quatre vegades més gran que la concentració d'immigrants a les escoles concertades, que és d'un 15,6%. L'informe del Síndic de Greuges lloa la professionalitat dels professors d'aquests centres –l'IES Miquel Tarradell i el Milà Fontanals són dos dels instituts del districte–, però al mateix temps indica que els elevats percentatges d'alumnes immigrats «pesen inevitablement sobre les oportunitats educatives dels joves que estan escolaritzats en aquestes escoles i instituts».



+ Imatge de l'aula d'acollida d'immigrants de l'institut Miquel Tarradell, al districte de Ciutat Vella de Barcelona. Foto: ÒSCAR ESPINOSA

En la llista de 10 instituts de Barcelona amb més presència d'estrangers a les aules, quatre són del districte de Ciutat Vella. En un d'aquests instituts, el percentatge d'estrangers assoleix un 84,5%, mentre que en els altres dos centres públics que apareixen a la llista s'assoleix també una elevadíssima xifra, concretament d'un 74%. El quart i últim institut de Ciutat Vella que apareix en aquest particular rànquing és concertat, i el percentatge d'estrangers és d'un 54%.



ESCOLES GUETO


El treball destaca l'«evidència» que es pot parlar de l'existència d'escoles gueto en aquest districte. De tota manera, l'informe del Síndic és molt clar en una altra cosa. No és a Ciutat Vella on hi ha més segregació entre alumnes immigrats i els autòctons, sinó que el fenomen de la segregació es dóna precisament als districtes amb un nivell més baix d'alumnat estranger. Per exemple a les Corts. En aquest districte, els alumnes estrangers que estan a la xarxa pública arriben a superar tretze vegades les de la xarxa concertada. En el conjunt de la ciutat de Barcelona, aquesta proporció és bastant més baixa, de quatre a un, i al conjunt de Catalunya és de 3 a 1.



LES CORTS


En districtes com ara les Corts i Sarrià-Sant Gervasi, on també hi ha concentració d'alumnes estrangers en pocs centres, per evitar els guetos caldria que un 33% dels alumnes immigrats canviessin de centre educatiu. A les Corts, concretament, el percentatge d'alumnes immigrats a les escoles concertades no arriba ni a un 1%, és concretament d'un 0,91%. Cal tenir en compte, a més, que aquestes dades fan referència al conjunt d'alumnes estrangers, sense distingir si tenen necessitats educatives específiques o no en tenen.

Després de Ciutat Vella, el districte amb més alumnes immigrats és Sants Montjuïc. A les escoles públiques de primària, el percentatge d'alumnes estrangers és de quasi un 28%, i als instituts el percentatge puja fins a un 33%. La ciutat de Barcelona, segons l'estudi, és una de les zones amb més segregació escolar de Catalunya, juntament amb el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

En només cinc anys, s'ha passat d'uns índexs d'alumnes estrangers a les escoles de Barcelona de prop d'un 3% fins al 10,5% de l'any 2006. Als instituts de secundària, s'ha passat del baixíssim 3,73% de l'any 2001 fins al 12,2 del 2006.

Com a fenomen general a Catalunya, l'informe assenyala que la segregació escolar no es pot reduir a la dialèctica entre escola pública i concertada, sinó que hi ha moltes diferències entre centres d'una mateixa xarxa. Per exemple, hi ha escoles públiques que tenen pocs alumnes immigrats i a molts pocs carrers n'hi amb percentatges molt elevats.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Investigar el frau

>Un 85% d'immigrats

>Quasi la meitat dels immigrats haurien de canviar d'escola per eliminar els guetos

>Els centres especials per a immigrants estaran llestos al setembre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.