| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


divendres, 16 de maig de 2008
>

El govern preveu ara extreure dels pous un terç del previst i convenç els pagesos

Ballesteros tornarà a obrir l'aixeta de Tarragona si es mantenen les restriccions per omplir piscines a Barcelona

ÒSCAR MESEGUER. Tarragona
Segons els nous càlculs del govern, fets arran de la disponibilitat d'aigua del minitransvasament de l'Ebre, ara la quantitat màxima d'aigua que es podrà extreure dels pous del Camp de Tarragona per portar-la en vaixell serà de 550.000 metres cúbics mensuals, aproximadament un terç dels 1,7 hectòmetres cúbics que s'havien previst inicialment. A més, l'afectació sobre els aqüífers que estaven en desús i que ha recuperat l'ACA es redueix a 100.000 metres cúbics al mes. Els pagesos van acceptar la nova proposta de l'executiu, que inclou un representant d'Unió de Pagesos (UP) en la comissió de seguiment de l'estat dels aqüífers, rebaixa de 25 a 21 el nombre de pous del Camp que es poden usar per a l'abastament a Barcelona i evita, de moment, fer més prospeccions.


+ Daniel Pi (CAT) i Josep Lluís Pau (Medi Ambient), amb Guinovart, d'esquenes, i Coll, d'UP. Foto: J. FERNÀNDEZ

En previsió que a la tarda el CAT avalaria oficialment que l'aigua de l'Ebre es porti en vaixell des de Tarragona, el govern va mirar d'apaivagar ahir al matí, i amb èxit, el malestar dels pagesos, amb una proposta a la baixa sobre l'aigua que es podrà extreure dels aqüífers tarragonins i que, barrejada amb la del CAT, ha de continuar emplenant vaixells, un cop l'Ajuntament de Tarragona sembla haver accedit a enviar aigua dels seus pous mentre es mantingui a Barcelona la prohibició d'omplir piscines i regar jardins.

Enmig d'una certa confusió de xifres, la rebaixa del govern implicaria que els 4,4 hectòmetres cúbics que el territori havia de cedir com a màxim, en tres mesos, es reduirien a un terç. La resta els aportaria el CAT, que en principi tindria uns excedents de 4 hectòmetres cúbics mensuals de mitjana, però aquest no seria el cas ni de bon tros dels pròxims mesos d'estiu, en què la demanda és més elevada.

El que cas és que s'ha reduït substancialment l'afectació als pous. Segons el director territorial de Medi Ambient al Camp, Josep Lluís Pau, la xifra que ara es preveu extreure dels pous que estaven en desús suposa «entre un 5% i un 10% del que havíem previst inicialment». O sigui, fins a un 95% menys. El portaveu d'UP i alcalde del Morell, Pere Guinovart, va acceptar de bon grat el canvi d'estratègia: «Sense parlar de vencedors i vençuts, sembla que tots hem reconegut que al Camp de Tarragona hi ha els recursos i els riscos que hi ha», va manifestar després de la reunió amb representants del govern, el CAT i l'ACA. Els pagesos van beneir amb prudència els nous plans del govern en l'assemblea que es va fer ahir a la nit a la Selva del Camp, tot i que es van remetre a noves assemblees al ritme de la comissió de seguiment dels pous. De moment, valoren que aquesta comissió que ha de vetllar per controlar el risc de salinització dels aqüífers integri tècnics independents i un delegat del sindicat agrari, i que s'hagi rebaixat també la llista de pous «disponibles» per al transvasament per mar, ja que l'ACA n'ha suprimit quatre tot just pel risc de salinització, segons va informar Pau. Ara mateix hi ha un total de 21 pous –entre Tarragona, Reus i els explotats per Aitasa per subministrar el sector químic– d'on es pot extreure aigua per dur-la a Barcelona en cas que es mantingui la sequera.

Des de l'òptica del debilitat Departament de Medi Ambient i Habitatge, l'acord d'ahir amb UP es va afegir al cop de mà del CAT i a la desactivació de la bel·ligerància de l'Ajuntament de Tarragona, això després que l'executiu català anunciés que mantindria les restriccions per omplir piscines a Barcelona. L'alcalde tarragoní, Josep Fèlix Ballesteros, va admetre que està «més tranquil» i que torna a ser transigent amb el transvasament per mar. «Si tornem a les condicions anteriors [les que es van preservar en el consell executiu extraordinari d'ahir al vespre] i l'esforç hídric de Tarragona ha de servir per pal·liar set i sequera, nosaltres estarem a l'altura», va dir.



SEGON VAIXELL
De fet, malgrat l'amenaça de Ballesteros, ahir va sortir del port el segon vaixell amb aigua de la xarxa de l'empresa municipal Ematsa, que inclou tant recursos propis com aigua del CAT procedent del minitransvasament de l'Ebre. El director territorial de Medi Ambient no va ser capaç de negar que dimarts passat el primer vaixell ja hagués transportat aigua de l'Ebre abans que ahir el CAT en donés un vistiplau més aviat simbòlic. «Jo no sóc operari d'Ematsa», es va limitar a dir Pau.


CONSUM D'AIGUA PROCEDENT DELS POUS AL CAMP DE TARRAGONA CONSUM D'AIGUA AL CAMP DE TARRAGONA

- Agrícola: 66,9%
- Industrial: 18,5%
- Municipal: 14,6%

Consum municipal: - Autoabastament: 25,5%
- Xarxa CAT: 74,5%

Consum industrial: - Autoabastament: 30,3%
- Xarxa CAT: 69,7%

Consum agrícola: - Autoabastament:

100%




 NOTÍCIES RELACIONADES

>DO Siurana: «La collita depèn dels aqüífers»

>El PSC ebrenc segueix l'exemple de Ballesteros i reclama que no s'envien més vaixells amb aigua de l'Ebre

>Nus humà contra el transvasament.

>L'ABG es declara antitransvasament i vol transparència en l'ús del pou de Renau

>El debat de l'aigua es desborda

>«Es crearà un precedent»

>El CAT posa a disposició d'Agbar l'aigua de l'Ebre per portar-la a Barcelona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.