La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Badalona van anunciar ahir el final de les obres per aprofitar els milers de litres d'aigua que cada dies es perden a la ciutat en la canonada que porta l'aigua del Ter a Barcelona.
L'operació ha consistit a fer una canonada just en el punt en què l'aigua entra a la riera canalitzada de Canyet i portar-la fins al parc de Montigalà uns 1.200 metres de canonada, en què s'ha construït un dipòsit amb capacitat per a 200.000 litres amb un equip de potabilització. Es farà servir per regar diversos parcs de l'entorn com el G-5 i el parc de Montigalà i també per omplir els camions cisternes que netegen els carrers i les clavegueres. A més, en el futur es podrà estendre la xarxa a les zones de Nova Lloreda, el parc de les Muntanyetes i la rambla de Sant Joan, entre altres punts, atenent al pla director d'aprofitament d'aigües freàtiques de Badalona. El dipòsit es podrà omplir més de dues vegades cada dia.
Segons fonts municipals, el projecte acabat ahir està dissenyat per aprofitar «el 100% de l'aigua» que es perd. En concret, per a la canalització no només es recuperarà l'aigua de la fuita, sinó també la de la mina de Canyet, ja que totes dues es barregen i recorren juntes la serralada de Marina. Les mateixes fonts han dit que en pocs dies entrarà en funcionament i que, encara que les obres estiguin acabades, s'han de fer alguns treballs com tapar el dipòsit. Les obres van començar el 2 d'abril, poc després que aquest diari expliqués que la canonada que porta l'aigua del Ter a Barcelona perdia a Badalona milers de litres al dia i, en el conjunt de la canonada, 11 milions de litres d'aigua en 12 fuites.
Tot i que en un primer moment, Aigües Ter Llobregat (ATL), l'empresa de la Generalitat responsable de la canonada va dir que no faria cap inversió, després va acceptar finançar-ne una part. En total, les obres han costat més de 550.000 euros, que assumeixen a parts iguals ATL i l'Ajuntament.