| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


dijous, 15 de maig de 2008
>

L'alcalde de Tarragona atura l'extracció d'aigua dels pous destinada a Barcelona

Ballesteros reacciona a l'anunci de permetre «usos ornamentals» i el CAT avalarà avui l'alternativa de l'Ebre per als vaixells

ÒSCAR MESEGUER. Tarragona
L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va signar ahir un decret que paralitza, de moment, l'extracció d'aigua dels pous tarragonins recuperats per portar aigua cap a Barcelona en vaixell. L'equip de govern (PSC i ERC) es remet al fet que a partir d'avui ja es podrà dur oficialment en aquests vaixells aigua de l'Ebre de la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), però el cert és que l'alcalde socialista va voler remarcar públicament la seva reacció a la situació que objectivament obre demà la reducció de la fase d'excepcionalitat a Barcelona, la qual cosa permetria omplir piscines i regar jardins. Tant l'Ajuntament de Tarragona com el de Reus volen prioritzar ara l'abastament als municipis del Camp que no estan connectats a la xarxa del CAT.


+ Una altra catifa de sal. Foto: ACN

Ballesteros, en diverses declaracions fetes al llarg del dia, va escenificar el seu enuig moderat davant de l'anunci de la vigília, fet pel conseller Baltasar, respecte a la reducció de l'estat d'excepcionalitat a Barcelona i, en conseqüència, la desactivació de les restriccions per omplir piscines i regar jardins. L'Ajuntament de Tarragona va emetre un comunitat en què se suavitzava la reacció davant de l'últim episodi de vaivé del govern del mateix color. Tant el comunicat com el regidor que exerceix d'enllaç amb l'empresa municipal d'aigües Ematsa, Pau Pérez, i un cop Montilla va corregir i desautoritzar Baltasar, es van remetre al fet que avui el CAT acordarà avalar la portada d'aigua en vaixell del minitransvasament de l'Ebre, «cosa que implicarà que ja no s'extraurà aigua dels aqüífers del nostre terme municipal». Però aquesta afirmació és incorrecta, ja que el govern només preveia la substitució parcial de cabals –una part d'aigua de l'Ebre per reduir l'afectació a les mines del Camp de Tarragona– i no pas total. Per tant, el que va passar és que Ballesteros, encara que fos en sentir-se amb les espatlles cobertes per l'aigua del CAT, ha decidit tancar l'aixeta, per coherència i per evitar exposar-se a noves crítiques.

L'alcalde socialista va manifestar que «ni ara ni en un futur l'esforç de Tarragona i de Reus servirà perquè l'aigua sigui per a usos ornamentals» i va explicar que havia enviat una carta a Ematsa perquè es garantís que l'aigua dels pous només s'utilitzés en situació d'extrema sequera i per beure. Per tant, de moment, quan demà s'actualitzi el decret de sequera i es passi de la fase d'excepcionalitat 2 a la 1, de menor gravetat, l'aigua dels pous tarragonins que l'ACA havia preparat per explotar, amb una inversió d'uns 800.000 euros, només estarà «a disposició dels municipis del Camp de Tarragona que ho necessitin», és a dir, els que ja tenen restriccions o han hagut de funcionar amb cisternes.

En aquesta línia, però sense la mateixa contundència, es va expressar l'Ajuntament de Reus, que també disposa de pous que l'ACA ha recuperat per portar aigua en vaixell a Barcelona.



REUS, MENYS CONTUNDENT
L'alcalde de Reus, el també socialista Lluís Miquel Pérez, va dir que estaven en espera de rebre una comunicació formal i directa de la conselleria de Medi Ambient sobre el nou escenari de sequera.

Tarragona, com Reus, tampoc no tanca la porta que en un futur, si la situació de sequera fa recuperar les previsions més greus, pugui tornar a posar a disposició de Barcelona l'aigua dels seus pous.

El govern municipal tarragoní també va voler aclarir ahir que l'aigua del primer vaixell, que va arribar a Barcelona dimarts, no es podia haver fet servir per omplir piscines de cap manera, perquè el decret de la Generalitat mantenia les restriccions d'aigua potable fins demà.



AIGUA DE L'EBRE
El que sí que ha transcendit, segons fonts properes al govern municipal, és que aquest primer vaixell tampoc no va transportar «ni una gota» dels pous de Tarragona. Això implicaria que els 19.000 metres cúbics eren d'aigua de la xarxa d'abastament d'Ematsa que barreja aigua de l'Ebre i de recursos propis i, aleshores, que l'assemblea del CAT que avui ha d'avalar la portada d'aigua del minitransvasament –del riu Ebre– en vaixell, té un valor relatiu i que n'hi ha hagut prou amb un decret estatal d'interconnexió que obre la porta al fet que l'aigua de l'Ebre surti de les conques de la demarcació. Col·lectius reusencs de l'Esquerra Independentista del Camp van estendre ahir una catifa de sal davant la porta de l'edifici consistorial, per tal de denunciar la donació d'aigua dels pous a l'àrea metropolitana i el risc de salinització de les mines. Pensen que l'Ajuntament de Reus ha «regalat» aigua a Barcelona «quan els pantans del Camp no arriben al 30%».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>CiU vol que no surti cap més vaixell amb aigua del port de Tarragona

>Assemblea del CAT a l'Ampolla

>Salvadó i el sentit comú

>Recriminen el conseller Llena.

>Una riuada baixarà avui per l'Ebre, tres dies abans de la manifestació

>ICV de la Ràpita, els primers a deixar el partit pel transvasament de l'Ebre

>El govern rectifica i mantindrà la prohibició de regar i omplir piscines

>Tarragona tanca l'aixeta

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.