| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 27 de novembre de 2024


dijous, 15 de maig de 2008
>

Els científics consideren «efectiu» el iodur de plata per evitar les pedregades

Aquesta pràctica és habitual en alguns països i legal al País Valencià, Aragó i Madrid

MARIA FOLCH ACN. Barcelona Solsona
La Xina ho té molt clar. Pels pròxims Jocs Olímpics farà servir míssils amb iodur de plata per evitar possibles tempestes. Aquesta substància que suposadament llancen algunes avionetes sobre la Catalunya Central per dispersar els núvols és «efectiva» per evitar pedregades. Així ho han afirmat diversos científics consultats per aquest diari que han explicat que «el iodur de plata s'ajunta amb les molècules d'aigua de la pedra i, d'una partícula gran que podria precipitar en forma de pedra, en crea moltes de petites». Interior, però, va reiterar ahir que els Mossos d'Esquadra no han trobat cap evidència de l'existència d'aquestes avionetes.


+ El pantà de Rialb ha revifat les darreres setmanes per les pluges de l'abril a l'oest de Catalunya. Foto: LAURENT DOMINIQUE EFE

Llançar míssils carregats amb iodur de plata per dispersar les tempestes és una pràctica habitual a moltes zones del món. La Xina ja ha anunciat que ho farà per eliminar aquest «risc» durant els Jocs Olímpics i Rússia ho va fer per «facilitar la visió» dels moscovites en la desfilada militar de dissabte passat. A més, tot i que a Catalunya aquesta pràctica és il·legal, al País Valencià, Aragó i Madrid aquesta pràctica és legal.

El professor d'enginyeria química de la Universitat de Barcelona (UB) Laureano Jiménez explica que l'emissió de iodur de plata a l'atmosfera pot servir per dispersar tempestes que poden provocar pedregades, així com per reduir la boira sobre els aeroports, fer augmentar les precipitacions de neu a les zones de muntanya o provocar pluges. El doctor en ciències químiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Josep Maria Casas, però, considera que l'efectivitat per fer que plogui és de menys d'un 15%, mentre que aquest percentatge augmenta fins al 80% quan el compost químic s'utilitza per dispersar pedregades.

A més, el catedràtic de química analítica de la Universitat de Barcelona Miquel Esteban destaca, contràriament al que sempre s'ha pensat, la baixa toxicitat d'aquesta pràctica. «Els nivells de plata en pluja són extraordinàriament baixos. Aquesta concentració, comparada amb la de molts altres metalls, és molt baixa.»

Tot i destacar que el iodur de plata és efectiu per evitar les pedregades i que és usat per evitar, simplement, que plogui en altres països, els científics no tenen tan clara l'eficàcia d'avionetes antipluja. Així, Casas assenyala que els míssils són més efectius que no pas les avionetes: «En quatre segons es col·loquen a la bruma», mentre que els avions poden trigar més temps.



SENSE EVIDÈNCIES
El secretari general del Departament d'Interior, Joan Boada, va explicar ahir als responsables municipals del Solsonès que, com va avançar aquest diari, els Mossos investiguen aquests fets arran d'una denúncia presentada per l'alcaldessa de Castellar de la Ribera però també els va reiterar que no han trobat cap evidència de l'ús de iodur de plata des d'avions per desfer tempestes. Boada, però, va afirmar que els Mossos mantenen diferents línies d'investigació obertes i els va admetre que el 2004 l'Associació de Defensa Vegetal de les Terres de Ponent va fer servir coets amb iodur de plata «però sempre per reduir la mida de la pedra i no per trencar la bromada i evitar la pluja».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Dos regidors de Sant Carles de la Ràpita es donen de baixa d'ICV pel transvasament

>Previsió de pluges d'intensitat creixent fins dissabte

>Tarragona tanca els pous

>El sector de la flor suma 350 milions de pèrdues

>Canvis també en l'arribada dels vaixells

>L'ACA reserva 19 hm³ de Sau i Susqueda per als regants del Baix Ter

>El govern rectifica i mantindrà la prohibició de regar i omplir piscines

>Acaben les obres per aprofitar tota l'aigua de la fuita de Badalona

>Barcelona estudia fer una campanya contra la «mala imatge» de la sequera

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.