La troballa de les restes d'un poblat preibèric que va assentar-se al Catllar entre els segles VII i VI abans de Crist ha estat una de les descobertes principals del procés de rehabilitació del castell. De fet, ja s'havien localitzat els primers vestigis d'aquest poblament a l'entorn de la fortificació, i les excavacions realitzades per la URV a l'interior del castell han permès confirmar aquesta dada.
Els treballs arqueològics, però, també han permès redescobrir els fonaments originals del castell, la construcció del qual es va començar el segle XII, però que deu la seva estructura actual als treballs desenvolupats entre els segles XIII i XVI. En vista d'aquesta riquesa, el consistori ha optat per mantenir a la vista les restes localitzades a la meitat de la fortificació, i els antics fonaments (situats a l'altre costat) s'han fet servir com a base d'un edifici modern.
Precisament, l'alcalde del Catllar, Josep Maria Gavaldà, espera que a mitjan d'aquest estiu el nou espai ja sigui utilitzable pels veïns. La primera planta es vol destinar a museïtzació de les restes arqueològiques i història dels poblaments al Baix Gaià, i la terrassa, de 500 metres quadrats, es reservarà per acollir actes culturals d'un cert nivell a l'aire lliure.
Aquesta fase de les obres té un pressupost de 620.000 euros, arreplegats gràcies a diverses subvencions. Abans, el consistori ja havia impulsat tasques de recuperació del fossat que envolta el castell i consolidació de les torres.