dissabte, 10 de maig de 2008 > La PDE avisa el govern que enterrarà la nova cultura de l'aigua si fa la canonada
La Plataforma de l'Ebre convida proteccionistes de tot Catalunya a un acte a Barcelona per fer una crida al país a oposar-s'hi
XAVIER MIRÓ.
Barcelona La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) adverteix el govern català que, si construeix la canonada per portar a Barcelona aigua de l'Ebre, enterrarà la nova cultura de l'aigua que continuen defensant els tres socis de l'executiu, el PSC, ERC i ICV. En un acte organitzat per Jóvens de l'Ebre ahir a la nit al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona, tant la PDE com Ecologistes en Acció van acusar el tripartit de fer la política hídrica que els dicta la societat Aigües de Barcelona (Agbar) i «la Caixa». Amb el suport dels grups proteccionistes Prou Sal, Gent del Ter, l'excoordinador nacional d'Unió de Pagesos, Pep Riera, i Ecologistes en Acció, la plataforma ebrenca va tornar a defensar que els governs espanyol i català tenen decidit el transvasament des de l'estiu passat.
+ Prou Sal, Pep Riera, Gent del Ter i Ecologistes en Acció acompanyaven ahir a Hostafrancs la PDE. Foto: JUANMA RAMOS
|
El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va tornar a acusar ahir a Barcelona els governs català i espanyol d'haver mentit als ciutadans abans de les eleccions generals. Es va referir directament al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE), i a la candidata del PSC i ara ministra de Defensa, Carme Chacón, que van advertir durant la campanya electoral que, si guanyava el PP, es faria el transvasament de l'Ebre. Segons ell, però, els dos governs tenien decidit fer el transvasament a Barcelona, com a mínim, des de l'estiu de l'any passat. Tomàs tornava a recordar ahir que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) va editar a l'estiu del 2007 un fullet que ja donava per feta la prolongació fins a Barcelona del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona. Tomàs diu que és mentida que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hagi fet les coses bé, que és mentida que les restriccions siguin inevitables i que és mentida que la gent de les Terres de l'Ebre sigui insolidària: «S'està fent una campanya mediàtica sense precedents. Però aquest cop nosaltres som els perdedors i els insolidaris i, a més, no tenim suports polítics.» Tomàs va deixar clar que el transvasament és un pas més cap a la privatització de la gestió de l'aigua, una acusació que comparteix Josep Muné, membre d'Ecologistes en Acció, que no dubta a afirmar que «Agbar decideix la política hídrica d'aquest país, no el conseller de Medi Ambient o el director de l'ACA». Muné també va criticar la Fundació Nova Cultura de l'Aigua per haver donat arguments al transvasament en què es mostrava comprensiva amb la decisió i la justificava per la situació d'emergència per sequera que tant la PDE com Ecologistes en Acció neguen que existeixi. Per la seva banda, l'excoordinador nacional d'Unió de Pagesos, Pep Riera, afirma que els transvasaments són la solució fàcil per no abordar l'aprofitament dels recursos propis: «Avui el Maresme més densament poblat s'abasta del Ter i els aqüífers s'han abandonat sistemàticament. A Tarragona es va portar l'aigua de l'Ebre perquè la petroquímica havia assecat els aqüífers i s'havien salinitzat. Barcelona té una capa freàtica immensa amb el delta del Llobregat però és més complex explotar-la que portar l'aigua de fora.» En l'acte d'ahir a Barcelona, al qual van assistir un centenar de persones, Tomàs va afirmar que a Agbar no li interessa recuperar els aqüífers perquè no permetria l'expansió urbanística i l'ampliació del nombre de clients. Tomàs va fer una crida als ciutadans de Barcelona a participar en la manifestació del dia 18 i va acusar Zapatero, Chacón i Montilla d'haver recuperat la política hidràulica del PP: «Si es fa aquesta canonada, s'ha acabat la nova cultura de l'aigua i una Catalunya tal com l'entenem.»
|