| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de novembre de 2024


dimarts, 29 d'abril de 2008
>

Educació limitarà el nombre d'immigrats per posar fi als guetos a les escoles

El conseller Ernest Maragall presenta els 181 articles de l'avantprojecte de la llei d'educació de Catalunya (LEC)

MARCEL BARRERA. Barcelona
Una altra ofensiva per posar fi als guetos d'immigrats a les escoles públiques. Aquest cop a través d'una reforma legislativa. L'avantprojecte de la llei catalana d'educació (LEC) que ahir va presentar el conseller d'Educació, Ernest Maragall, preveu que el Departament d'Educació creï unes zones educatives, i que en cadascun d'aquests espais, que poden ser una ciutat com ara Banyoles, un districte com ara Ciutat Vella, a Barcelona; o bé una comarca sencera, s'estableixi un percentatge màxim d'alumnes immigrats que cap centre ni cap grup podrà sobrepassar en cap cas. Educació descarta traslladar els immigrats amb autocars en escoles que quedin fora d'aquestes zones, però sí que garantirà per llei una distribució més equitativa dels immigrats a prop de casa seva.


+ El conseller d'Educació, Ernest Maragall, fulleja satisfet els 80 fulls de l'avantprojecte de la LEC al costat de la secretària general del departament, Dolors Rius. Foto: QUIM PUIG

La implantació de les quotes d'immigrats es farà de manera progressiva, no de cop, i quan s'aprovi la llei, previsiblement aquest any, es començarà a aplicar en els alumnes que entrin a l'escola. Continuarà havent-hi llocs amb molts immigrats, com ara Salt i l'Eixample de Barcelona, però ja no hi haurà, en principi, escoles amb molts immigrats i d'altres amb pocs separades per pocs metres. Tot estarà molt més equilibrat. Educació fixarà un percentatge, que en les zones amb una forta immigració serà més alt, i cap centre o grup de classe el podrà superar, segons assenyala el capítol 31, dedicat a la coresponsabilització de tots els centres educatius.

Aquesta ofensiva legislativa per posar fi als guetos –en algunes escoles els percentatges actualment són d'un 80% i un 90%– afectarà les escoles concertades, que d'acord amb aquesta coresponsabilització hauran d'escolaritzar més immigrats, però també afectarà alguns centres públics que en aquests moments tenen baixíssims percentatges d'alumnes immigrats en zones amb molta immigració; com per exemple al barri de l'Eixample de Barcelona. Per implementar aquesta fórmula als centres concertats es posaran en marxa uns contractes programa que seran voluntaris i que tindran una filosofia diferent de la que marcava el Pacte Nacional per a l'Educació firmat l'any 2006. S'espera que el firmin unes tres-centes escoles.



TORNA L'INSTITUT ESCOLA


L'avantprojecte de la LEC, que el conseller Maragall vol que entri al Parlament abans de les vacances de l'estiu i que ara haurà de passar pel dictamen del Consell Escolar i ser aprovat pel govern català, suposarà també la possibilitat que es creïn centres únics que escolaritzaran alumnes dels 3 als 16 anys i que rebran el nom d'institut escola, la mateixa denominació dels prestigiosos centres de la segona república. Per cert, i com a aspecte menor, la llei també preveu que els centres es deixin d'anomenar amb les sigles CEIP i IES i passin a denominar-se escola i institut. La reforma, que preveu traslladar als ajuntaments les competències en ensenyaments artístics, l'etapa 0-3 anys i l'educació d'adults, estableix que els pares hauran de portar obligatòriament els fills a l'escola a partir dels 3 anys i no dels 6 com fins ara. «No és una imposició; volem garantir el dret a l'educació a aquells que ho necessiten», va dir ahir Maragall respecte a una qüestió que, com altres –la creació d'un cos propi de docents, per exemple–, caldrà negociar amb el govern espanyol. La LOE estableix que l'escolarització de 3 a 6 anys té «caràcter voluntari».



FINANÇAMENT COM A LA UE


Respecte al finançament, un dels temes clau per tirar endavant la reforma, el text estableix que el govern «incrementarà progressivament els recursos fins a assolir, com a mínim, la mitjana dels països de la Unió Europea». L'avantprojecte passarà avui a exposició pública per a les al·legacions.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Beques per als excel·lents

>Els centres que separen per sexe no rebran ajudes

>La Generalitat tindrà el seu propi cos docent

>Els alumnes conflictius arreglaran l'escola

>Els sindicats veuen com una «victòria» que Maragall hagi retirat la gestió indirecta de les escoles

>El curs que ve començarà el 15 de setembre

>Els sindicats veuen com un triomf la retirada de la gestió indirecta de les escoles

>El curs començarà el 15 de setembre

>Educació limitarà la xifra d'immigrats per evitar «guetos»

>Educació limitarà el nombre d'immigrats per evitar «guetos»

>Educació limitarà el nombre d'alumnes immigrats per evitar «guetos» a les aules

>Educació limitarà el nombre d'immigrats per posar fi als guetos a les aules

>Educació limitarà el nombre immigrats per posar fi als guetos a les aules

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.