La crisi de la sequera continua amenaçant l'estabilitat del govern tripartit. El PSC, ERC i ICV-EUiA podrien tornar a votar dividits avui en la convalidació al Congrés del decret llei sobre les obres de prolongació del transvasament de l'Ebre. ERC va anunciar que s'abstindrà, i ICV-EUiA es troba encara entre l'abstenció i el vot a favor. Aquestes notícies són un altre gerro d'aigua freda per al PSC i contaminen encara més les relacions entre els tres socis de govern. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ja va dir ahir que no veu del tot congruents aquestes actituds malgrat que les entén com una manera de «donar sortida a determinades tensions internes o territorials». Això sí, Iceta espera que aquests tipus de resolucions «no afectin la cohesió del govern».
El PSC està convençut que el decret sobre el transvasament tirarà endavant tal com està redactat en aquests moments amb l'únic objectiu d'«assegurar l'aigua potable» per a Barcelona en els pròxims mesos de sequera i abans que no entrin en funcionament les dessalinitzadores.
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, va assegurar ahir que ERC s'abstindrà en la votació per convalidar el decret del govern i, fins i tot, va arribar a assegurar que resulta «comprensible» que alguns càrrecs d'ERC a les Terres de l'Ebre es vulguin manifestar contra aquest «transvasament».
Ridao va explicar l'abstenció d'ERC, acordada per «unanimitat» en l'executiva, per tres motius. En primer lloc, ERC considera que l'Estat, i no la Generalitat, hauria de sufragar «íntegrament» aquesta obra, que pot costar entre 170 i 180 milions d'euros. En segon lloc, ERC creu que el decret llei obre la porta a aplicar «una política transvasista a altres territoris de l'Estat». Finalment, la formació republicana critica el paper de «comparsa» que es dóna al govern de José Montilla en l'execució de la prolongació del tram.
ELS DUBTES D'ICV-EUIA
Mentrestant, els dubtes continuen planant sobre el vot de la coalició ICV-EUiA. La portaveu ecosocialista, Dolors Camats, va explicar que el seu grup no té decidit el vot en el debat del decret llei sobre les obres, encara que confia a tenir a última hora «les garanties per votar-hi a favor». Les condicions sine qua non són que l'obra sigui «reversible» i «discontínua» i que la gestió sigui «pública» i que «quedi a càrrec de la Generalitat». Aquestes demandes no estan escrites al decret, però podrien acabar de pactar-se en les negociacions bilaterals Estat-Generalitat.