| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 25 de novembre de 2024


dimarts, 29 d'abril de 2008
>

Contra la sequera a contrarellotge

El govern admet que la preocupació ara per ara és evitar les restriccions i arribar a la tardor amb les obres previstes fetes

EMMA ANSOLA. Barcelona
Una seixantena de persones procedents dels sectors social, universitari, empresarial, agrícola i polític, van participar ahir en la constitució de la Taula Nacional de la Sequera, que es va fer al Palau de Pedralbes. Tot i que l'objectiu era parlar de les mesures que el govern porta a terme per pal·liar els efectes de la sequera, els participants van encetar un debat sobre les necessitats estructurals del país en períodes cíclics de sequera. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va mostrar la seva disposició a parlar-ne, mentre que, pel que fa a les mesures urgents que han de garantir l'abastament a la població a partir de la tardor, el polític encara no va poder donar dades ni detalls de la canonada, en l'espera que se signi el conveni entre els dos governs.


+ La Taula Nacional es va constituir al Palau de Pedralbes. Foto: ORIOL DURAN

La constitució de la taula no va servir per conèixer alguns dels detalls de la canonada que a partir de la tardor ha de portar aigua a Barcelona procedent de l'Ebre, si es manté l'absència de pluja. La data d'inici de les obres, si serà reversible, desmuntable, desconnectada, si disposarà de comportes per tancar la circulació, o si finalment es comprarà aigua als regants, continuen sent una incògnita que ahir van fer servir els grups de l'oposició per criticar precisament la constitució de la taula. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va valorar positivament la reunió, i tot i avançar que el conveni entre l'Estat i el govern català pot estar enllestit ben aviat, va admetre que encara no hi ha data. Baltasar, però, va admetre que la preocupació del govern ara és «evitar restriccions a partir de la tardor» i «arribar a aquesta època de l'any amb les obres fetes». Unes obres, però, que segons els primers càlculs haurien d'haver començat el 15 d'abril.

El que sí va posar en relleu la taula és la preocupació de la societat per la gestió de l'aigua a Catalunya. Les mesures estructurals que han de frenar qualsevol situació de sequera cíclica com la que ara afecta Catalunya va protagonitzar el debat dels membres de la taula, segons van reconèixer els membres de tots els grups parlamentaris un cop finalitzada la sessió, que es tornarà a convocar d'aquí a un mes. Aquesta demanda dels grups va ser recollida pel conseller de Medi Ambient que es va mostrar disposat a parlar de mesures estructural. El diputat de CiU, Ramon Espadaler, es va felicitar que la majoria d'intervencions possessin sobre la taula una de les preocupacions de la federació, «les mesures de llarg abast que cal aplicar en el futur a Catalunya per evitar més períodes de sequeres i garantir l'abastament d'aigua de la població», va dir el diputat. «Hem entrat a la reunió escèptics i en sortim decebuts», va afegir.



TAULA SENSE CONSENS
Pel que fa a les mesures urgents per fer front a la sequera, els membres de la taula van evidenciar que l'escull continua sent la portada d'aigua de l'Ebre cap a Barcelona allargant el minitransvasament de Tarragona fins a Olèrdola. Els grups que formen govern, (PSC, ERC i ICV-EUiA), van coincidir a indicar que ha de ser «l'última de les opcions possibles», però ERC és partidària que la canonada es desconnecti un cop no faci falta més aigua. ERC també aposta perquè aquesta mateixa canonada es connecti a la dessalinitzadora que s'ha de construir a Cunit perquè en el futur també es porti aigua dessalinitzada cap a Tarragona. «Tenim el consens en tot excepte en el minitransvasament», va admetre el conseller després d'explicar als membres de la taula que l'extracció d'aigua no suposarà portar més aigua que la que Aigües de Tarragona té concedit.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Volen que s'investiguin les avionetes antipluja

>Problema de credibilitat

>Els ecologistes duran el pla de l'Ebre a Europa

>CiU planteja un transvasament del Roine de 300 hm³ anuals i 950 milions d'inversió

>Caldrà una «conjunció astral» política per fer-lo

>L'alcalde d'Ulldecona deixa ERC per la interconnexió amb Barcelona

>Una nova plataforma demana la dimissió de Montilla, Carod i Saura

>ERC no donarà suport a la fórmula estatal per executar el transvasament de l'Ebre

>El govern d'Aragó només recorrerà contra el decret si acaba afectant l'Ebre

>Abstenció republicana sobre la fórmula estatal per executar el transvasament

>L'alcalde d'Ulldecona deixa ERC pel transvasament a Barcelona

>Salvadó no assistirà a la manifestació d'Amposta

>ERC vota a Tarragona contra una moció de CiU a què havia donat suport al Consell del Tarragonès

>Ecologistes en Acció consultarà a Europa si l'Estat incompleix la directiva d'aigües

>CiU rebutja una moció d'ERC a Amposta de suport a la plataforma

>La nova plataforma del Delta reclama la dimissió de Montilla, Carod i Saura

>Decepció amb el tripartit i oposició a la interconnexió

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.