| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


diumenge, 27 d'abril de 2008
>

Un informe francès diu que Catalunya vol el Roine per covardia de no optar per Rialb

L'estudi oficial concloïa que Rialb té prou aigua però els partits guanyen vots fent el canal Segarra-Garrigues per a reg

XAVIER MIRÓ. Barcelona
El Centre Nacional de Recerca Científica (CNRS) de França va elaborar un informe sobre el transvasament del Roine que plantejava el govern de CiU en què que s'admetia clarament que el transvasament és viable tècnica i mediambientalment. Ara bé, també retreia al govern català que si des de Catalunya s'optava pel Roine era per amagar una solució que es tenia al mateix país. L'embassament de Rialb té una reserva d'aigua de bona qualitat de 400 hm³ i només és a 100 km de la planta d'Abrera. Però segons l'informe, es destina l'aigua al canal de reg Segarra-Garrigues i no es deriva una part per abastar l'àrea metropolitana de Barcelona per qüestions electoralistes. Una proposta que ara sí planteja ERC, a la qual CiU acusa de voler desviar l'atenció de l'Ebre.


+ Una imatge de l'agost de l'any passat de la presa de l'embassament de Rialb, al riu Segre. Foto: RITA LAMSDORFF

L'estudi el va elaborar Michel Drain, director emèrit del CNRS, expert mundial en hidrologia i membre del comitè científic que assessora l'empresa BRL, interessada en el transvasament. Drain admetia que el gran cabal del Roine a la desembocadura garanteix que el transvasament es faci sense risc mediambiental greu avui, però que caldrà veure quina serà la situació futura del riu amb el canvi climàtic. Però el transvasament és, segons ell, l'aposta d'una política de gestió de l'aigua que només té en compte l'oferta i que tracta el bé com una mercaderia, no com un valor mediambiental i patrimonial.



SALINITZACIÓ DEL LLOBREGAT


El primer problema de Catalunya, segons ell, era la gran salinització del Llobregat per causa de la muntanya de sal de Cardona i l'abandonament sense precaucions de les explotacions de sals i potasses a la zona del Cardener. En segon lloc, la conca de l'Ebre experimenta una pressió constant per augmentar les hectàrees de reg. En tercer lloc, la crisi financera que tenia l'empresa BRL va convertir en una oportunitat per a ella la proposta del govern de CiU. Com més gran fos el cabal que la canonada del Roine transportés a Catalunya, més fàcil seria d'amortitzar una gran obra com aquesta. Jurídicament, l'informe recorda que els drets de concessió de BRL no són absoluts i que l'Estat francès els pot abolir si considera que el projecte incompleix la filosofia de la concessió. La concessió del 1955 es va fer per atendre les necessitats d'una regió francesa i una llei del 1992 considera l'aigua un «patrimoni comú de la nació». La defensa del transvasament que es feia des de Catalunya i Espanya es basava en la creació d'una xarxa comuna europea com la del gas o l'electricitat. El cert, però, segons Drain, és que optar pel Roine és des de Catalunya i Espanya la solució fàcil per no haver d'afrontar transvasaments de conques a l'interior de l'Estat espanyol. El govern català i Aigües Ter-Llobregat defensaven que els recursos de les conques internes de Catalunya estaven espremuts al màxim i no donaven per a més. L'informe francès ho admet però recorda que per Catalunya passa una altra conca que en té molts més: l'Ebre. Catalunya té la solució a casa, segons ell. Els 400 hm³ de Rialb són suficients. L'aigua és de bona qualitat, però Rialb va ser concebut pel franquisme per fer electricitat i regar milers d'hectàrees de cultiu. L'aleshores govern de Pujol, però també la resta de partits catalans, no s'atreveixen a canviar-ho.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Reduir en 10 m³/s el que es gasta al regadiu

>Mas diu a la Terra Alta que molta gent de les Terres de l'Ebre se sent «enganyada» pel govern

>ERC creu que la bidireccionalitat de l'aigua comporta ampliar la conducció fins a Cunit

>Bellvei enllesteix les obres per portar l'aigua de l'Ebre al nucli

>Aigua al Llenguadoc-Rosselló

>Entre els rius grans i nuclearitzats

>El transvasament del Roine preveia portar 630 hm³ anuals i costava 2.530 milions

>Cap pometa té el pomer

>Castelló ha reduït el consum d'aigua més d'un 10% el primer trimestre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.