| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


dissabte, 26 d'abril de 2008
>

«No volem ni una gota de l'Ebre»

L'Ajuntament de la Bisbal del Penedès ha renunciat que el minitransvasament de l'Ebre arribi fins al seu municipi, com a mesura perquè hi hagi un creixement urbanístic sostenible

Els camins de la sequera

MIREIA LACÀRCEL. Bisbal del Penedès

+ El pou Priorat de la Bisbal al fons i davant, la caseta dels comptadors de la bomba d'aigua. Foto: EL PUNT

En aquests darrers dies, on l'aigua de l'Ebre sembla que és la solució a tots els problemes estructurals de la sequera a Catalunya, i on alguns dirigents de València i Múrcia veuen en l'allargament del minitransvasament fins a Barcelona la justificació per derivar part de l'aigua de l'Ebre cap al sud de l'Estat, la Bisbal del Penedès alça la veu públicament per dir: «No volem ni una gota de l'Ebre».

L'actual govern d'aquesta població del Baix Penedès, format per ERC i ADMC, ja va avançar a principis d'aquest mandat que no volien l'aigua que porta el minitransvasament del CAT perquè no la necessitaven. «Tenim l'aqüífer del Baix Penedès més potent de tots els municipis, i amb el creixement que tenim nosaltres planificat no la necessitarem», explicava el batlle, Josep Maria Puigibet, que tot i la seva negativa a rebre aigua de l'Ebre en l'actualitat tampoc tancava la porta definitivament al futur. «Si un dia ens fes falta ho faríem, però no es tracta d'abastir-nos de recursos que després ens sobrin, i gastar-nos 5,4 milions d'euros en aquest projecte quan, en canvi, tenim altres necessitats».

Josep Maria Puigibet sempre ha defensat que «el creixement sostenible s'acaba on s'acaben els recursos naturals», i per això ha decidit dir no a l'aigua de l'Ebre. «L'anterior govern sí que volia l'aigua de l'Ebre, però el seu interès era purament especulatiu. Uns anys abans de les eleccions municipals del 2007, van aprovar un nou sector urbanístic de 300 habitatges que va rebre un informe desfavorable de la Generalitat perquè no es garantia l'aigua», comentava l'alcalde de la Bisbal, que afegia que abans de les eleccions es va produir un segon moviment que obligaria a agafar aigua de l'Ebre. «Quinze dies abans de les eleccions del 2007, s'aprova un decret d'alcaldia amb un nou pla urbanístic que preveu 400 habitatges més. Una projecció de futur totalment insostenible. Aleshores, quan només faltaven cinc dies per anar a les urnes, ens convoquen a un ple extraordinari, i CiU i PSC voten a favor de portar l'aigua de l'Ebre. És evident que sí es feien aquests 1.300 habitatges nous no hi hauria aigua per a tothom».

L'exalcaldessa convergent, Agnès Ferré, en canvi, assegura que la decisió de portar l'aigua de l'Ebre prové de l'any 2003, i que durant l'abril del 2007 es va signar el conveni amb el CAT per deixar-ho tot «encaminat». Ferré admet: «La Bisbal mai ha tingut problemes d'aigua, però sempre va bé tenir aquestes reserves perquè ens podem trobar un dia en què l'aigua estigui contaminada de nitrats, i aleshores què farem, d'on traurem l'aigua? Amb el minitransvasament de l'Ebre teníem una seguretat, i si creixíem teníem aigua garantida, però amb la decisió de l'actual govern tot està a l'aire».

Així doncs, per a l'alcalde de la Bisbal, l'aigua de l'Ebre significa al seu municipi més especulació urbanística.


Fa vint anys, quan Ramon Rovira era alcalde de la Bisbal, es va cedir el pou municipal de Miralba al Vendrell perquè aquest pogués gaudir de l'aigua de la població bisbalenca, ara, però, el nou equip de govern vol recuperar la concessió del pou i tota l'aigua que dóna al Vendrell. «La capital del Baix Penedès sí que rep l'aigua de l'Ebre i, per tant, no li fa falta l'aigua d'aquest pou», explicava l'alcalde, i matisava que la seva intenció és recuperar aquest pou de manera «amistosa». El municipi, a banda dels cinc pous que ja té construïts, i dels quals la Bisbal s'abasteix d'aigua, té previst fer-ne un altre de reserva per si alguna de les bombes dels altres pous fallés. A més, en un futur a mitjà termini el govern d'ERC i ADMC té previst interconnectar tota la xarxa de la Bisbal i construir un gran dipòsit regulador, per tal de facilitar l'abastiment d'aigua a la població. Aquest projecte té un pressupost de 2 milions d'euros, i es finançarà a través de subvencions i l'aportació del consistori.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Sospites judicials

>Belloch diu que sí que és un transvasament

>Guardó per a un aparell d'estalvi d'aigua

>Vilanova del Vallès obté un Premi de l'Aigua

>Degoteig de mocions als ajuntaments ebrencs

>Belloch (PSOE) diu que sí que és un transvasament

>De la Vega nega la falta d'acord amb Catalunya

>Puigcercós va dir a Saura que els líders d'ERC no es manifestaran a Amposta

>ERC vol completar l'aportació de les dessaladores amb el Segarra-Garrigues

>Els crítics d'ERC i la Federació de l'Ebre volen que el consell nacional rebutge el transvasament

>Un 83% de 700 enquestats a Tarragona consideren que «no s'ha fet una bona gestió de la sequera»

>ERC de l'Ebre vol que el consell nacional s'oposi al pla del govern

>Puigcercós va assegurar a Saura que els líders d'ERC no es manifestaran a Amposta

>Sant Pere de Vilamajor també resa perquè plogui a Catalunya

>Els regants de l'Ebre es comprometen a estalviar aigua però no la vendran

>Els regants de tota la conca de l'Ebre descarten vendre l'aigua a Barcelona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.