A un quart de deu del vespre, els manresans Plouen Catximbes van pujar a l'inhòspit escenari de la sala gran de Razzmatazz i van haver de demostrar la vàlua de Telescopi, el seu segon treball, davant tot just una cinquantena de persones. La nit, francament, no pintava gaire bé. Progressivament, però, i amb una empenta important un cop va haver finalitzat el partit del Barça, les tres sales de l'espai del Poblenou es van anar omplint d'un públic la mitjana d'edat, d'uns trenta anys que no va deixar passar per alt l'oportunitat de contemplar en directe, una rere l'altra, quinze bandes que la revista Enderrock, havent consultat amb trenta periodistes musicals, reivindica com el futur de la música del país. «Podem parlar d'un boom del pop en català. Hi ha més discos i més gent disposada a escoltar música en català que mai», manifestava Lluís Gendrau, president del Grup Enderrock, que destacava també l'«aposta de risc» que significa programar per Sant Jordi una sèrie de grups que difícilment haurien tingut cabuda en els festivals que, en les diades dels tres últims anys, s'havien impulsat al Palau Sant Jordi i al Barcelona Teatre Musical, i dels quals enguany no s'ha tingut notícia.
A la sala mitjana, mentre al pis de baix els Catximbes constataven que el canvi sofert entre el primer i el segon disc és com la nit al dia, Miquel Abras encetava la presència bisbalenca en el festival, represa minuts més tard per Sanjosex, que va fer lluir la seva faceta més rock coronant la compareixença amb una versió de Conxita Casas. Ahir, als grups se'ls havia demanat que, ja que se'ls havia assenyalat com el futur de la música del país, reconeguessin la feina feta en el passat versionant algun clàssic de la música en català, i Sanjosex ho va fer portant al seu terreny una de les peces clau del Dioptria, de Pau Riba.
Durant quatre hores, i amb una senyera presidint l'escenari de la sala principal, els grups van anar desfilant pels tres espais de Razzmatazz. Al tancar aquesta edició, l'ambient, amb el públic consultant la graella d'actuacions i anant d'una banda a l'altra, ja era propi d'un festival, encara que el d'ahir no té previst tenir continuïtat. S'hi esperaven els recitals de Refree, Mazoni, Sanpedro, Cesk Freixas i Clara Andrés, entre altres artistes.