Més de la meitat dels titulats en algun grau mitjà o superior de formació professional a les Terres de l'Ebre han trobat feina mig any després d'acabar els seus estudis, i d'aquests, n'hi ha un 15% que combinen el treball amb la continuació dels seus estudis. De fet, i com explica la directora dels serveis territorials a les Terres de l'Ebre, Marian Rojas, un dels aspectes destacables de l'enquesta és que una bona part dels titulats en un grau superior, gairebé el 61%, opten per continuar els estudis, i d'aquests, un 17% ho fan tot: estudien i treballen. «Per a nosaltres és important que els estudiants de grau mitjà decideixin continuar els seus estudis», explica la directora. A les Terres de l'Ebre, la xifra total d'alumnes que prefereixen continuar formant-se és superior al de la mitjana catalana. Si a l'Ebre hi ha prop del 55% d'alumnes que segueixen els estudis, la mitjana catalana està deu punts per sota. Així doncs, mig any després d'acabar una titulació hi ha un 96,7% d'ebrencs que, o bé treballen o bé han decidit continuar els seus estudis, i només hi ha un 3,31% dels alumnes que continuen buscant feina.
Però per a Educació una de les dades més rellevants és que les persones que s'han format en algun grau treballin en feines vinculades amb els seus estudis. A les Terres de l'Ebre els percentatges són alts i arriben al 81,44%, dos punts per sobre de la mitjana catalana. Això els serveix, segons Rojas, per comprovar si els graus que s'estan impartint són els encertats o si cal fer alguna remodelació en alguna comarca, on hi pot haver més dificultats d'inserció d'àrees determinades: «Per això es llança els reptes als ajuntaments perquè incentivin llocs de treball de determinats perfils», explica Rojas. I pel que fa a la creació de nous graus a les comarques ebrenques, la directora argumenta que els resultats d'aquesta enquesta els serveixen per definir els nous cicles, «però depèn de la demanda que es facin dels mateixos centres», assegura.
En aquests moments la formació professional a tot Catalunya s'enfronta amb reptes importants de canvis «a tots els nivells», diu la directora dels serveis territorials, que indica que a curt termini els currículums de tots els graus s'hauran d'adaptar a l'espai europeu perquè les titulacions es puguin convalidar. Un altre dels reptes és facilitar la flexibilitat de les graduacions per tal que els estudiants tinguin més facilitat de combinar feina i estudis. També s'incorporarà alguna modificació pel que fa a la definició de les famílies professionals. A més, a partir del curs vinent tots els graus, els mitjans i els superiors, passaran a durar dos anys.