| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 25 de novembre de 2024


dimarts, 22 d'abril de 2008
>

Els constructors gironins calculen que cal reduir a la meitat el nombre d'habitatges que es fan cada any

Per primer cop en deu anys queda estoc de pisos per vendre

ROBERT CARMONA. Girona
L'any passat es van iniciar 14.692 habitatges a les comarques gironines, tornant per sota dels nivells del 2003. Tot i això, el Gremi de Promotors i Constructors considera que són massa i que la xifra anual ideal seria gairebé la meitat, uns 7.500, «amb un màxim de 10.000». Per primer cop en deu anys, hi ha una oferta d'habitatges superior a la demanda.


En els darrers deu anys, totes les promocions es venien sobre plànol. Aquesta és una situació, però, que va començar a canviar l'any passat, i el Gremi de Promotors i Constructors d'Edificis reconeix que hi ha un estoc d'habitatges –sense concretar quants– que estan acabats i no s'han venut. El secretari del gremi, Josep Donés, remarca que el problema és que s'havia entrat en una espiral de «rècords de producció i de preus» que no era «raonable», i diu que el mercat necessita que es facin aproximadament la meitat dels pisos a l'any dels que es van iniciar el 2007. Indica que l'equilibri estaria en uns 7.500, «amb deu mil com a màxim». Això comportarà que el degoteig de llocs de treball continuï en els propers mesos. Tot i això, Donés considera que bona part del personal és «molt versàtil» i es podrà col·locar «sense traumes»

Donés assegura que hi ha motius per no caure en el pessimisme i que «l'únic que preocupa el sector realment és que coincideixi aquesta estabilització amb una certa problemàtica de liquiditat». En aquest sentit, indica que hi ha una certa retenció a l'hora de comprar, tant per falta de finançament com per la incertesa sobre si baixaran més els preus. Destaca, però, com a positives les mesures que establirà el pla d'habitatge.

L'informe anual del gremi també estableix una comparativa dels preus de les principals poblacions entre el 2002 i el 2007 i fins i tot fa un rànquing –agafant com a referència la zona intermèdia entre més cara i més barata–. En aquest quinquenni hi ha hagut increments de preu en l'obra nova que van des del 80,9% de Blanes (a la zona més cara) fins al 191% de Salt (també en zona 1). Hi ha hagut canvis importants en el rànquing, que ara encapçala la ciutat de Girona, que el 2002 era al quart lloc, i que ha intercanviat la posició amb Lloret. En el mercat de segona mà, destaca especialment l'increment del 224,3% en una de les zones més cares de Sant Feliu, que ha passat del cinquè al primer lloc del rànquing.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Per primer cop en deu anys hi ha més oferta que demanda de pisos

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.