En els darrers deu anys, totes les promocions es venien sobre plànol. Aquesta és una situació, però, que va començar a canviar l'any passat, i el Gremi de Promotors i Constructors d'Edificis reconeix que hi ha un estoc d'habitatges sense concretar quants que estan acabats i no s'han venut. El secretari del gremi, Josep Donés, remarca que el problema és que s'havia entrat en una espiral de «rècords de producció i de preus» que no era «raonable», i diu que el mercat necessita que es facin aproximadament la meitat dels pisos a l'any dels que es van iniciar el 2007. Indica que l'equilibri estaria en uns 7.500, «amb deu mil com a màxim». Això comportarà que el degoteig de llocs de treball continuï en els propers mesos. Tot i això, Donés considera que bona part del personal és «molt versàtil» i es podrà col·locar «sense traumes»
Donés assegura que hi ha motius per no caure en el pessimisme i que «l'únic que preocupa el sector realment és que coincideixi aquesta estabilització amb una certa problemàtica de liquiditat». En aquest sentit, indica que hi ha una certa retenció a l'hora de comprar, tant per falta de finançament com per la incertesa sobre si baixaran més els preus. Destaca, però, com a positives les mesures que establirà el pla d'habitatge.
L'informe anual del gremi també estableix una comparativa dels preus de les principals poblacions entre el 2002 i el 2007 i fins i tot fa un rànquing agafant com a referència la zona intermèdia entre més cara i més barata. En aquest quinquenni hi ha hagut increments de preu en l'obra nova que van des del 80,9% de Blanes (a la zona més cara) fins al 191% de Salt (també en zona 1). Hi ha hagut canvis importants en el rànquing, que ara encapçala la ciutat de Girona, que el 2002 era al quart lloc, i que ha intercanviat la posició amb Lloret. En el mercat de segona mà, destaca especialment l'increment del 224,3% en una de les zones més cares de Sant Feliu, que ha passat del cinquè al primer lloc del rànquing.