La ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, va reunir-se ahir amb els consellers de Medi Ambient de les comunitats autònomes, entre els quals hi havia Francesc Baltasar, per deixar clar que l'aprovació del decret llei que ha aprovat el govern estatal per al minitransvasament de l'Ebre «no canvia la política d'aigua establerta» per l'Estat, i que seguirà «íntegrament» la política d'aigua dels últims quatre anys mantenint la derogació del transvasament de l'Ebre. Espinosa desmentia d'aquesta manera a les comunitats autònomes governades pel PP l'afirmació de la consellera de Medi Ambient de la Junta de Castella i Lleó, María Jesús Ruiz, que va aplaudir l'aprovació del decret llei, en considerar que l'executiu «rectificava» així la seva «política errònia» en matèria d'aigua dels últims quatre anys. La nova titular de Medi Ambient es va mostrar oberta al diàleg amb la resta de comunitats per revisar determinats aspectes de la política hidràulica derivats de les «distorsions» que s'han produït en la demanda per motius aliens a les comunitats autònomes i al govern espanyol, com ara l'increment de la demografia o el canvi climàtic. Va assegurar que el decret per al minitransvasament queda delimitat en el temps, però recull que «en casos excepcionals» com aquest i «amb àmbit territorial més ampli, s'adoptarien mesures semblants».
NO PRESENTARAN RECURS
Per la seva part, els representants de les comunitats autònomes de Múrcia i València van garantir ahir que no presentaran un recurs davant el Tribunal Constitucional però sí que van deixar clar que demanaran que s'apliquin les mateixes solucions adoptades a Barcelona a les seves comunitats perquè les necessitats que tenen també són «urgents». En aquest sentit, el conseller d'Agricultura i Aigua murcià, Antonio i Cerdá, especificava que tant important és l'«aigua per beure» com «l'aigua que es necessita per mantenir el desenvolupament i poder menjar». Així, malgrat que no presentarà recurs, sí que plantejarà que s'estudiï «jurídicament i políticament» la seva situació, «perquè és tan preocupant com la de Barcelona».
A la reunió celebrada a Madrid, a la qual no van assistir els representants de les Balears, el País Basc i Ceuta, es va voler donar exemple i s'hi van servir ampolles amb un 75% d'aigua dessalinitzada, procedent de la planta de San Pedro del Pinatar, a Múrcia, i amb un 25% d'aigua de riu.