Els noms de Miquel Iceta, Ernest Maragall, Raimon Obiols, Ferran Mascarell, Pia Bosch, Lluís Maria de Puig i Antoni Castells, entre d'altres, firmen alguns dels articles del llibre Una idea de Catalunya, coordinat per Jordi Font i redactat per membres de la Convenció pel Futur, la plataforma d'esquerres que s'autoproclama «més catalanista» de l'entorn del PSC i que pretén renovar els supòsits del catalanisme i el federalisme. En la presentació d'aquesta obra, Nadal va confirmar les seves tesis catalanistes.
El conseller de la Generalitat va explicar que el model constitucional de 1978 suposa actualment «un fre» a l'encaix de Catalunya dins l'Estat. «Tenim l'autogovern i l'Espanya democràtica que volíem», va dir, però alhora «l'èxit del model constitucional del 78 també és en l'arrel de les dificultats d'encaix de Catalunya en aquesta Espanya». A més, va assegurar que el país necessita una refundació política.
Nadal va estar acompanyat a la taula de la presentació del llibre a Girona per Ferran Mascarell, Jordi Font, Pia Bosch i Lluís Maria de Puig, entre d'altres. Un d'ells, el barceloní Ferran Mascarell, exconseller de Cultura de la Generalitat, va afirmar que «Espanya està més còmoda amb l'estat de les autonomies i té un projecte de país. En canvi, Catalunya, no». Segons Mascarell, que continua sent militant del PSC, el país s'ha de «desacomplexar» en els propers anys per mantenir les bones relacions amb el govern espanyol del també socialista José Luis Rodríguez Zapatero.
«NO» A LA INDEPENDÈNCIA
El conseller Nadal, tot i expressar el seu catalanisme, va aprofitar l'acte per carregar durament contra el moviment independentista, que va qualificar de «cul-de-sac» que impera a Catalunya. Quant al nou catalanisme, «de totes les solucions als problemes de Catalunya, la independència és la menys realista i menys plausible de totes les que es pugin abordar», segons va opinar, ja que «és la que ens portaria més ràpidament a la desnacionalització».
Tanmateix, Nadal va reconèixer que encara no han sabut trobar solucions a la situació des d'una perspectiva de federalisme i catalanisme. En tot cas, Nadal considera que «Catalunya no és Kosova perquè Espanya no és l'ex-Iugoslàvia» i, per tant, mai no donarà suport a les tesis de l'independentisme.
MELANCOLIA CATALANA
El resultat de les últimes eleccions espanyoles va donar una gran victòria al PSC. Tot i això, tal com va recordar Nadal, aquest fet «és viscut com l'arrel d'una certa crisi en altres sectors i de la seva determinada concepció de l'estat». Per això, Nadal es va preguntar a si mateix si pot ser veritat, parafrasejant el dirigent sindical de la UGT, Josep Maria Àlvarez, «que som un país que converteix les victòries en crisis i les derrotes en oportunitats». Malgrat que no va arribar a respondre's, el conseller va alertar que el debat del futur del catalanisme s'hauria d'allunyar «de la melancolia i de la lamentació». La seva conclusió és optimista. «Jo no voldria patir una derrota per poder tenir una altra oportunitat», va concloure Nadal.