Si alguna cosa es va poder copsar ahir durant la tarda de reunions del conseller Baltasar, el president del CAT i el delegat del govern de l'Estat a Catalunya, Joan Rangel, amb els representants polítics del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i els regants del marge dret del riu, tal com anunciava la convocatòria de premsa als mitjans, és que les institucions de les Terres de l'Ebre simplement van obviar la invitació pel malestar que ha generat aquestes últimes setmanes l'anunci d'allargar el minitransvasament fins a Barcelona. De fet, l'únic representant del sud que va acudir a la reunió va ser el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Josep Solé, que va dir al conseller que sigués conscient que hi havia anat «sol», i que això significava que l'Ebre necessita un model territorial immediat i una inversió en infraestructures. Justament, la concessió cap a Barcelona suposarà que el CAT rebi un cànon de derivació que injectarà recursos per invertir en infraestructures de l'Ebre. Amb tot, els que tampoc van fer acte de presència a la reunió van ser els presidents dels consells del Priorat i del Baix Camp. Baltasar no va voler valorar les absències i va considerar que els absents ja serien en alguna altra reunió que es faria les poperes setmanes.
OBRES AMB EXPROPIACIONS
Baltasar, tot i el nerviosisme amb què va atendre els mitjans, va destacar el to positiu que havien tingut les diverses entrevistes amb els representants territorials. Segons el conseller, la tarda d'ahir va servir per explicar el reial decret aprovat a Madrid i, sobretot, per deixar clar que aquesta solució tenia data de caducitat. Baltasar també va admetre que el projecte obria la porta a les expropiacions i a les ocupacions de terrenys als municipis per on passaria la canonada. De fet, el president del Baix Penedès, Jordi Sànchez, va afirmar que les obres de la canonada afectarien 10 metres de terreny, tot i que se'n necessitarien 25 per treballar. Justament per aquest motiu, d'aquí a una setmana el Departament de Medi Ambient iniciarà una tanda de contactes amb els municipis afectats per intentar pactar el traçat.
AIGUA EN SENTIT ÚNIC
Per la seva banda, el president del Consell del Tarragonès, Eudald Roca, tot i reconèixer que tots els presents van entendre la mesura per la seva excepcionalitat, va demanar al conseller que el govern invertís a la demarcació en infraestructures, ja que «hi ha municipis als quals, tot i pagar els drets del CAT, no els arriba l'aigua per falta d'infraestructures». Roca, a més, també va preguntar a Baltasar si la canonada seria de doble sentit; és a dir, que si un dia la demarcació de Tarragona necessitava aigua, la xarxa del Ter-Llobregat els abastiria. El conseller va reconèixer que el govern espanyol no ho tenia previst, però que si l'obra acabava revertint en la Generalitat, sí que s'ho plantejarien.
Per la seva part, la presidenta de l'Alt Camp, Carme Mansilla, va ser més crítica. «No ens han explicat res de nou, i ens han generat més dubtes. Ens preocupa molt el trasllat d'aigua en vaixells i la mobilitat dels ciutadans, perquè e1 vaixell equival a 26 trens, i ens han dit que encara no saben ben bé com afectarà ni com solucionar-ho».