La fira Pol·len, ciutats llavor de ciència és un projecte d'àmbit europeu que a banda d'organitzar-se a Girona també s'ha realitzat en onze ciutats europees més com ara Brussel·les, Berlín, Estocolm i Amsterdam; és una mostra de l'objectiu que té la Comissió Europea de potenciar les ciències davant la preocupant davallada de vocacions científiques. El vicerector de Política Científica, Miquel Duran, va reconèixer aquesta situació, i va comparar el que ahir i avui es farà a la UdG amb la mentalitat de les universitats dels Estats Units. «Allà ho tenen molt clar que cal començar per infantil i primària i aquí ara tot just ens n'adonem», va explicar Duran, que va destacar la importància de tenir a la UdG facultats com ara les de Ciències i Educació, i «el curs vinent, Medicina. L'escenari és ideal per fer aquestes iniciatives».
La Facultat de Ciències va ser la seu de cinc tallers al matí per a alumnes de les escoles el Bosc de la Pabordia, el Migdia, el Pla de Girona, el Pericot, Bruguera i Domeny. Tallers relacionats amb les densitats, els sentits, les llavors... amb l'objectiu que els infants «experimentin amb les qüestions relacionades amb la vida quotidiana i amb el món que els envolta», va comentar Lídia Ochoa, una de les organitzadores de la fira i professora de didàctica de les ciències experimentals.
Un dels tallers es deia Pot la natura netejar l'aigua? Les sessions eren mostrades pels mateixos universitaris, que també disfrutaven posant a prova els més petits, que cada vegada que entraven als tallers tenien ganes de remenar i aprendre. Com també passava al taller de Juguem amb les densitats!, on les ensenyants eren universitàries de primer dels estudis de mestre en educació primària. Explicaven el concepte de la densitat a través del pes de la massa i volum de la mel, la glicerina, l'aigua i l'oli.
Avui la fira es trasllada a la Facultat d'Educació d'Emili Grahit i els científics seran encara més petits: la franja d'edat serà de 3 a 7 anys.