«L'aigua no es llença al mar, la gent ha d'entendre que aquesta aigua és la que genera riquesa tant a les badies del Delta com al mar, i que com menys aigua dolça hi ha més baixa és la producció.» Així de contundent es manifesta el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre, José Ramon Castells. De fet, en aquesta campanya la qualitat dels musclos de la badia dels Alfacs, on ja ha començat la collita, és més baixa de l'habitual. «Tot i que el musclo ha crescut bé, la molla de dins no és tan bona com altres anys i això es deu en part al baix cabal de l'Ebre», assenyala Castells.
A més, els aqüicultors del Delta recelen de la proposta del govern, perquè consideren que no hi ha garanties que l'obra serà temporal. «Com a aqüicultors som solidaris, però l'aigua que s'enviarà a Barcelona no serà només per beure», denuncia el president de la federació.
EL MODEL DEL DELTA DEL PO
Els productors de marisc recorden el problema que tenen per la qualitat de l'aigua a les badies, que frena la seua producció. En aquest sentit, tant el Departament d'Agricultura com els mateixos productors creuen que s'ha de copiar al delta de l'Ebre el model del delta del Po, on la producció s'ha intensificat més: 14 milions de quilos de musclos, respecte als 3 milions que es produeixen a l'Ebre. «Ara ens demanen solidaritat a la gent de l'Ebre, però aquí fa anys que s'han de fer accions per millorar la qualitat de l'aigua, unes obres que no acaben de començar mai», diu Castells. Els aqüicultors reclamen dragues tant a les bocanes de les badies com a les sortides dels desaigües, tal com es fa al delta del Po. «Per incrementar la producció hem de fer circular l'aigua», apunta.