El turista continuarà viatjant, tot i la desacceleració econòmica. Això sí, la seva estada serà més curta i la seva despesa serà menor. Aquestes són les principals conclusions d'un estudi elaborat per l'Observatori de Turisme de Catalunya, que indica que factors econòmics tradicionals com la renda o els preus presenten una baixa influència en la decisió de viatjar, sobretot en els mercats emissors consolidats. Ara, les variables més influents són «el component psicològic del consumidor davant la despesa de viatjar», va indicar Huguet. D'aquesta manera, és determinant la imatge projectada per la destinació, que estigui de moda, la distància, els esdeveniments i la qualitat integral.
Per compensar el canvi en els mercats emissors madurs afectats per la recessió econòmica s'ha ser més «àgil» en la detecció dels turistes en països emergents. En aquest sentit, el conseller va destacar que té «grans expectatives» a l'est d'Europa, una zona que creix un 5% anual i que fa que hi hagi desenes de milers de potencials turistes. A més, va reiterar que els mercats russos tindran un creixement d'un 30% aquest any. El govern confia també que la pujada de visitants dels Estats Units i la resta d'Amèrica es mantingui malgrat la crisi financera i la caiguda del dòlar. «Les capes mitjanes i altes no noten la recessió, ni el turisme de creuer», va assegurar el conseller.
Un altre mercat emissor emergent és el de l'Extrem Orient, inclòs la Xina, que és «l'assignatura pendent» de la Generalitat. De tota manera, Huguet va dir que Catalunya «no ha llançat la tovallola» amb els mercats europeus tradicionals.
El president del SITC, Ramon Bagó, va admetre que la incertesa econòmica pot perjudicar «una mica» el turisme. Però va assenyalar que confia que els europeus aquest any no facin viatges llargs i aprofitin la relació «preu-qualitat molt bona» catalana. El turisme a Catalunya suposa el 12% del PIB i un 15% del nombre d'ocupats.