La recerca del iot amb cabina que divendres a la tarda hauria d'haver arribat al port de l'Estartit es va reprendre ahir. Des de primera hora del matí, diverses embarcacions, helicòpters i avions de Salvament Marítim, la Guàrdia Civil, els Bombers de la Generalitat i els serveis d'emergències nord-catalans van rastrejar la zona compresa entre el golf de Lleó i les Balears. Poc abans de les dues del migdia, un helicòpter va localitzar el iot a 40 milles al nord de Menorca. No hi havia cap dels dos tripulants a dins de l'embarcació, que només tenia trencat un dels vidres davanters de la cabina. A banda, l'interior estava regirat. El cap de Salvament Marítim a Barcelona, Jaume Zaragoza, està convençut que el vaixell no va navegar gaire estona a la deriva, sinó que algú el va timonejar fins a aquell indret, i que, probablement, no va continuar el trajecte perquè va quedar sense gasoil. Ahir el vaixell va ser remolcat cap al port de Maó, on era previst que arribés a la mitjanit.
Pels volts de les quatre de la tarda es va trobar al mar, a unes onze milles a l'est del port de Roses, el cadàver del patró del iot, un ciutadà belga d'uns seixanta anys que vivia a l'Estartit. Tot indica que l'home, que portava la documentació al damunt quan va ser localitzat al mar, va morir ofegat, però l'autòpsia que se li practicarà avui ha de confirmar aquest punt. El cadàver també presentava uns petits cops, que no se sap si són producte d'alguna agressió o si per contra se'ls va fer amb algunes roques quan era al mar. Pel que fa al segon tripulant, ahir no va ser localitzat i està previst que avui es reprengui la recerca per la zona on va aparèixer el cadàver del patró. Pel que sembla, l'home és de nacionalitat britànica i viu a Palma.
Fonts de Salvament Marítim apunten que els tripulants podrien haver estat víctimes de la cobdícia d'uns lladres que estaven al corrent que l'embarcació feia el primer viatge i que podrien haver parat un parany als tripulants enmig del mar. Abans que trobessin el iot, un portaveu de Salvament Marítim explicava que l'embarcació que buscaven, una Princess V53, és molt ràpida. Després de rebre l'avís de la desaparició, durant les primeres hores els equips de salvament van treballar amb la hipòtesi que l'embarcació hauria tingut un accident. «Durant aquest temps els lladres podrien haver aprofitat per endur-se el vaixell ben lluny. Amb només cinc hores, un iot així es pot plantar a Menorca», assegurava.
L'embarcació, White Angels, és de bandera belga i divendres feia el primer viatge. Cap a les quatre de la tarda havia salpat del port de Leucata (Rosselló-Llenguadoc). A bord hi anava l'amo del iot i un mecànic electricista de l'empresa Princess, que és la marca del iot. Aquest tècnic anava en el vaixell per detectar possibles anomalies en el primer trajecte de l'embarcació. Abans d'arribar al port de l'Estartit, el White Angels havia de fer una parada a Roses, on el mecànic hauria de baixar. No obstant això, el iot, de 16 metres d'eslora, tampoc no va arribar en aquest port. De fet, l'última comunicació que els dos tripulants van mantenir va ser cap a les cinc de la tarda, quan eren a prop del port de Biarra (Rosselló-Llenguadoc), a unes 80 milles de l'Estartit. L'amo i patró de la nau havia parlat per telèfon amb la seva dona i li havia comentat que el viatge anava bé.
Els familiars del propietari del vaixell esperaven que arribés la mateixa tarda de divendres a l'Estartit. Cap a tres quarts de nou del vespre, en veure que l'embarcació no apareixia, el Club Nàutic l'Estartit va requerir els serveis de Salvament Marítim que comencessin la recerca dels dos tripulants.
Dissabte al vespre, el cap de Salvament Marítim a Barcelona ja qualificava aquest cas de «molt estrany», ja que si el iot hagués tingut una de les avaries habituals d'aquest tipus d'embarcacions l'haurien trobat amb facilitat. La radiobalisa de la nau no va emetre cap senyal d'emergència. Aquest cap de setmana no havia fet mala mar i les condicions de visibilitat eren bones.