Els familiars d'adolescents i joves afectats per algun tipus de trastorn del comportament alimentari que l'any passat es van adreçar a l'ACAB a la recerca d'informació, orientació i suport van ser majoritàriament mares de noies de divuit anys, que, amb un 31%, és l'edat en què es produeixen més casos de trastorns alimentaris. Amb tot, i segons ha explicat la coordinadora de l'ACAB a Girona, la psicòloga Anna Guilà, aquests tipus de trastorns, l'anorèxia i la bulímia principalment, afecten cada cop gent més jove, gent més gran i també nois. Així, l'associació té constància del cas d'una dona de 31 anys i d'una nena de dotze anys. Els nois s'han incorporat amb força dins el col·lectiu d'afectats i mentre que abans representaven el 20% dels afectats en aquests moments ja són el 40%. L'anorèxia, la bulímia i la ingesta compulsiva són malalties mentals que afecten més del 4% d'adolescents i joves. La combinació de factors biològics, psicològics, genètics i socioculturals fan perdre, als afectats, el control sobre el cos, la ment i la conducta.
MÉS PSICÒLEGS
L'ACAB, que assessora les famílies sobre els recursos existents a les comarques gironines per al tractament d'aquestes patologies, troba a faltar psicòlegs especialitzats als centres de salut mental infantils i juvenils de la xarxa pública de la demarcació. «Les persones afectades per aquests trastorns són molt llestes i, si no són davant d'un especialista, enganyen el professional i continuen fent la seva», expliquen les voluntàries de l'ACAB Carme Aldeguer, Roser Gumbau i Mercè Quintana.
Aquesta associació també reclama places específiques d'hospital de dia i d'ingrés hospitalari per a les persones adultes afectades per aquests trastorns, ja que, segons van exposar, les 25 places d'hospital de dia i els cinc llits d'ingrés que hi ha al parc hospitalari Martí i Julià de Salt són per a adolescents i joves.