| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


dimecres, 9 d'abril de 2008
>

El tripartit ja creu en la interconnexió

La Generalitat proposa als regants del Delta que cedeixin una part de la concessió a l'àrea metropolitana de Barcelona

GUSTAU MORENO. Tortosa
Amb un hermetisme absolut sobre els possibles acords, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va fer ahir la primera «reunió de treball» amb les dues comunitats de regants del Delta. Per primera vegada des de l'esclat de la polèmica per la gestió de la sequera, la Generalitat ha admès que estudia fins a quatre alternatives diferents per interconnectar les canonades del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb la xarxa d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), un projecte que el tripartit va desestimar l'any 2004. Un canvi de criteri que el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, podria explicar demà a les Terres de l'Ebre, durant una visita encara per anunciar. Si els regants l'accepten, les interconnexions més possibles són les obres Cunit-Cubelles i el Vendrell-Olèrdola.


El govern ja ha admès obertament que estudia unes quantes alternatives per fer que el minitransvasament de l'Ebre, que ara arriba fins a Cunit, traspassi la frontera de la demarcació de Tarragona i serveixi per evitar les restriccions d'aigua que podria tenir l'àrea metropolitana de Barcelona. El document que el president de la Generalitat, José Montilla, va entregar a Artur Mas en la cimera de dilluns posa sobre la taula la recuperació de la interconnexió de xarxes, el projecte que el tripartit va heretar de CiU i que havia quedat al calaix de l'ACA durant els últims quatre anys. De fet, el 29 d'abril del 2004, l'anterior conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, va confirmar que la Generalitat havia comunicat al govern de l'Estat la renúncia a la interconnexió CAT-ATLL, que el PP i CiU havien inclòs en el Plan Hidrológico Nacional (PHN) per portar aigua de l'Ebre a Barcelona i pagar l'obra amb fons europeus. La renúncia del tripartit al projecte, però també al ramal del transvasament de l'Ebre a Barcelona i a la connexió local entre Cunit i Vilanova i la Geltrú, va costar mesos de negociacions del PSC, ERC i ICV amb la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), ja que tant els socialistes com Milà eren partidaris de fer la interconnexió i utilitzar-la només en casos d'emergència. Un argument que el PSC ha tornat a recuperar per defensar la possible construcció de la canonada, però que políticament seria molt difícil de vendre a l'Ebre.

Per preparar aquest escenari, l'ACA no va reunir-se a Barcelona amb les dues comunitats de regants del Delta, sinó a la central del CAT de Reus. Tot i que ningú va fer declaracions quan es va acabar la reunió, diverses fonts van assenyalar que l'ACA va proposar fer la interconnexió entre Cunit i Cubelles o bé entre el Vendrell i Olèrdola, prop de Vilafranca. Una opció que també van comunicar a la PDE durant la reunió que van fer amb el moviment social la setmana passada.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Zapatero fa l'ullet a CiU i estudiarà en el futur la viabilitat de transvasar el Roine

>Els cabals no consumits al Camp de Tarragona

>La cimera no va anar bé

>Els regants de l'Urgell no tanquen la porta a l'aigua del Segre

>La Generalitat aprova les inversions per recuperar els pous de Reus i Tarragona

>Suport de CiU i PP a les demandes de la Coordinadora d'Entitats del Camp

>Unió de Pagesos engega la via de les mobilitzacions per l'aigua

>L'ACA descarta l'aigua del pou Boronat tot i que una anàlisi recent la considera «apta per al consum»

>Trenta-set milions per reutilitzar aigua depurada a la petroquímica

>Riudecanyes, contra la cessió d'aigua dels pous del Camp

>La trobada amb la PDE dóna pistes

>Un diàmetre «sospitós» a Cubelles

>L'ACA, disposada a recuperar el cabal del Gaià

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.