La família va enviar ahir un comunicat a tots els grups parlamentaris i al seu president, Ernest Benach, en què explica aquest oferiment. «No intentin buscar un rerefons lucratiu, ni econòmic, ni partidista; no hi ha cap ànim de lucre en la nostra proposta. El que estem oferint és solidaritat, és un acte de responsabilitat de la família Boronat respecte al nostre país i les seves necessitats», manifesten.
Segons expliquen, el pou va proveir Tarragona fins que «quan va interessar portar l'aigua de l'Ebre es van buscar tota mena d'excuses per no fer-lo servir més». Estan disposats a autoritzar-ne l'explotació de forma gratuïta «mentre els pantans del Ter-Llobregat estiguin per sota d'un 20% de la seva capacitat».
REBUTJADA PER EMATSA
Fa dos mesos, l'empresa municipal d'aigües va descartar el pou Boronat en l'operació de transvasament. El seu president, Sánchez Camins, afirma: «L'aigua no és apta per al consum i no l'hem utilitzat mai, ja que està excessivament salinitzada.» La família propietària, en canvi, assegura: «La qualitat no té res a envejar a la de l'aigua dels pous que té Ematsa a Tarragona, i té una composició millor que la que subministra el CAT als seus ajuntaments. I, tractada com es tracten aquestes, pot esdevenir aigua per beure.» Els titulars estan disposats a demostrar-ho amb analítiques.
NEXE PROPER AMB EL PORT
Segons expliquen, el pou és a 200 metres d'una canonada que desemboca al moll de càrrega del port, des d'on es carregaven els vaixells que duien aigua a Mallorca. La cessió, asseguren, es podria fer en un termini molt curt «amb una posada a punt de les instal·lacions d'aquest pou i 200 metres de canonada per dins de la nostra propietat, sense expropiacions a tercers; les bombes, i fins i tot la canonada, podrien ser de lloguer».
INDIGNACIÓ
Un dels objectius secundaris de la família és evitar «que algun armador de vaixells, alguna empresa de dessalatge andalusa o algun intermediari s'ompli les butxaques a càrrec de la set dels barcelonins». En el comunicat mostren la seva «indignació» per les solucions plantejades i pel seu cost econòmic, i entenen «la lògica oposició dels regants i de l'administració central respecte a transvasar l'aigua del Segre o de l'Ebre». Són conscients que la llei d'aigües no permet que un particular subministri aigua al consumidor, «però s'ha de tenir present que estem davant d'una situació d'emergència». El comunicat acaba: «Esperem que plogui molt i que tot quedi en paper mullat.»