Domingo i Ferré van presentar el seu estudi sobre l'exposició a metalls pesants, organoclorats i elements radioactius, en les Jornades sobre Dret d'Aigües, Protecció i Conservació del Medi Ambient que la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre ha organitzat durant els últims dos dies a Tortosa. Segons van assenyalar, la presència d'elements potencialment nocius per al consum humà als productes de l'Ebre «són els mateixos» que els apareguts en altres aliments de Catalunya, així com en altres estudis internacionals. En aquest sentit, la principal conclusió del laboratori de la URV és que actualment «no hi ha un risc significatiu» si es consumeixen productes agrícoles del territori o de la pesca de la mar de l'Ebre «amb qualsevol freqüència».
«L'ideal seria que el mercuri no sortís en cap dels resultats, però som una societat industrialitzada», va valorar Domingo. El catedràtic de Toxicologia va afegir-hi que amb la descontaminació del pantà de Flix és evident que els índexs de metalls pesants es reduiran, però va revelar que l'administració encara no els ha encarregat cap estudi de seguiment de la qualitat dels productes alimentaris mentre durin els treballs per aïllar i retirar els sediments tòxics. «Com a ciutadà, em preocupa que durant l'extracció dels residus hi hagi alguna fuita i que els elements en suspensió a l'aigua puguin passar als aliments», va remarcar. «Els resultats del nostre estudi ja no servirien de res», va sentenciar Domingo.
Amb tot, el director del laboratori de toxicologia i salut mediambiental de la URV va reiterar que avui per avui només pot donar un missatge de «tranquil·litat». Domingo va precisar que van centrar una part de l'estudi en la presència del mercuri en els aliments, ja que el seu vessament continua estant autoritzat a la planta d'Ercros de Flix. De fet, Núria Ferré va detallar que per fer l'estudi han dividit la conca catalana de l'Ebre en dues zones, abans i després de l'embassament de Flix, on s'acumulen centenars de milers de sediments contaminats per l'activitat centenària d'Erkimia. Ferré va assenyalar que havien analitzat, durant totes les estacions de l'any, diferents fruites i verdures conreades als camps regats amb aigua de l'Ebre, així com peixos i mariscos de les peixateries de la costa de l'Ebre. «El mètode consistia a simular una digestió humana al laboratori, i presentar els resultats d'una forma entenedora», va dir Ferré.