| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 25 de novembre de 2024


dijous, 3 d'abril de 2008
>

Barcelonès Nord. Una nova etapa al servei de Catalunya i de Badalona



carta oberta a la ciutadania

MAITE ARQUÉ I FERRER. ALCALDESSA DE BADALONA.

+ Arqué parlant amb uns avis durant la inauguració del carrer Circumval·lació. Foto: I.M.

Badalonines, badalonins,

El passat dia 9 de gener, a les pàgines d'aquest diari, es donava a conèixer la notícia: el PSC, partit en què milito des del seu naixement, provinent del món veïnal i ciutadà que m'havia dut al moviment polític de Convergència Socialista de Catalunya, em feia l'honor de proposar-me com a candidata al Senat, en la cita electoral del 9 de març passat.

He de dir-vos que vaig sentir-me molt honorada i alhora imbuïda d'un gran sentiment de responsabilitat, almenys comparable amb el que vaig sentir el 3 d'abril de 1979, avui fa vint-i-nou anys, dia en què es varen celebrar les primeres eleccions municipals i en què vaig tenir l'honor de ser elegida regidora de la nostra ciutat, com també el dia 3 de juliol de 1999, en què vaig ser elegida alcaldessa per primera vegada.

Aquest honor i aquesta responsabilitat s'han vist accentuats quan, després de les passades eleccions del dia 9 de març, la ciutadania m'ha atorgat la seva confiança. A Badalona, la candidatura socialista ha obtingut més del 53% dels vots.

Molts de vosaltres m'heu demanat aquestes setmanes prèvies per què no compatibilitzo l'alcaldia amb les meves noves responsabilitats com a senadora. Us he de dir, amb tota sinceritat, que això no és possible. La meva experiència al capdavant de l'Ajuntament em permet saber que es requereix una dedicació plena i completa de l'alcaldessa i dels regidors i regidores de l'equip de govern.

Ara continuaré treballant des de la representació d'una coalició de partits progressistes i catalanistes (PSC, ERC, i ICV-EUiA), l'Entesa Catalana de Progrés, per la ciutat i el nostre país, des del Senat.

També considero que, després d'una trajectòria política municipal de 29 anys, que avui clouré després del ple extraordinari de renúncia, calia fer possible d'una manera ordenada i positiva una nova etapa per Badalona.

El Senat, o cambra alta, és la segona cambra de les Corts Generals. En l'Estat autonòmic que va donar llum la Constitució de 1978 ha de tenir un paper crucial en l'avenç cap al federalisme que, des del catalanisme progressista, volem impulsar per poder reconèixer i servir millor la plurinacionalitat de l'Estat i l'aprofundiment de la vessant de representació territorial que té la cambra alta.

Tant aspectes legislatius com pressupostaris que afectin Catalunya, com projectes ministerials que puguin afectar Badalona o d'altres municipis de la circumscripció de Barcelona, centraran el nostre treball. Com l'avenç en l'accent municipal i dels governs locals, i en les necessitats dels ciutadans i ciutadanes, que la cambra alta ha de tenir, com a cambra de representació territorial. I, no cal dir-ho, també en els temes educatius, de salut, d'immigració i de serveis socials.

Recordava una pensadora de la política un aforisme de la Roma clàssica: «El poder està en el poble; l'autoritat, en el Senat.» Encara que el sistema polític sigui diferent, convé que sapiguem enfortir l'esperit del treball de participació ciutadana i proximitat que vivim en els municipis per tal de traslladar-lo amb més intensitat a les cambres de representació política per tal de combatre la distància entre la ciutadania i els seus representants. Només així serà possible reforçar l'autoritat dels representants polítics entesa com a reconeixement de la seva eficàcia, del seu treball social i polític amb efecte directe per a la ciutadania, i de la seva voluntat de servei al país.



LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA
Per la meva experiència municipal, conec la importància de la participació ciutadana. En el disseny i diagnòstic de les qüestions per afrontar, en la recerca de solucions i la seva posada en marxa. També a les institucions centrals de l'Estat, l'alè ciutadà s'ha d'envigorir. El poder legislatiu també ha d'avançar en fórmules de proximitat, com ho ha fet el poder judicial amb iniciatives com ara els anomenats jurats populars.

Tot això és present i futur. Us vull transmetre el meu agraïment, no només per tota la feina feta, el suport i a vegades també per les diferències que han pogut sorgir, necessàries per créixer i avançar com a ciutat. Sobretot, ho vull fer per la lleialtat i el compromís a la ciutat. Allò que ens fa ser una ciutat viva, participativa, feta amb el treball de tothom.

De manera breu, vull recordar algunes de les accions i fites que hem aconseguit entre totes i tots, des de 1999.

He treballat amb constància per afavorir la participació ciutadana: vam elaborar el reglament i posar en marxa una xarxa de consells en què s'ha d'aprofundir. Per fer una ciutat que fos una referència pel seu treball social en la salut, l'educació, les relacions ciutadanes, la gent gran i les persones més desafavorides: creant la xarxa d'escoles bressol, l'Escola Oficial d'Idiomes, noves escoles de primària, impulsant ensenyaments universitaris, etc.

He dedicat els meus esforços a impulsar un model integral i municipal de salut, des de la proximitat: amb els nivells primari, assistencial i hospitalari per mitjà d'equipaments com ara el centre sociosanitari del Carme, un hospital municipal modern i de qualitat, posant en marxa el servei d'atenció integral domiciliària, donant suport al desenvolupament del complex sanitari i de recerca de Can Ruti, entre d'altres.

He considerat fonamental donar suport als emprenedors i fer possible un model de ciutat equilibrat, defensant el manteniment de les zones industrials: així es van construir 300.000 m² de nou sostre industrial als polígons de les Guixeres, Bonavista i Badalona sud.

He volgut impulsar l'eixamplament del centre perquè pugui relligar tots els barris: amb el projecte de la nova Illa Central, prolongant el metro fins al centre, acabant el port i reforçant l'atracció de Badalona amb la nova façana marítima i la Ciutat del Bàsquet, entre d'altres. I prioritzant una tasca social i urbanística als barris més vulnerables, amb un important procés d'inversió: entre d'altres, amb més de 33 milions d'euros d'inversió per mitjà de la llei de barris, a Badalona sud? també amb el Consorci?, i als barris de la Serra d'en Mena.

Hem avançat en el reforç de la identitat local, oferint més informació amb mitjans de comunicació propis dotats de més recursos. Es va unificar Ràdio Ciutat, la revista Bétulo i la Televisió, en un sol ens gestor i en un nou edifici amb millors prestacions i de gran dignitat.

M'he compromès amb la modernització de l'Ajuntament, per avançar cap a una administració més propera a la ciutadania, amb el nou edifici del Viver i una millor dotació de noves tecnologies. Tot per fer una Badalona més amable, una ciutat més humana, on poder viure, treballar, passejar, estudiar, comprar, emprendre...

Aquesta transformació serà encara més àmplia i reeixida en el futur, des del lideratge socialista en el govern municipal i amb els valors compartits que sempre ens han guiat: honestedat, proximitat amb els ciutadans i ciutadanes, rigor en la gestió, i el treball conjunt amb el moviment associatiu, la ciutadania i les altres forces polítiques.

Un nou lideratge de progrés i socialista, encapçalat per qui desitjo que sigui l'alcalde, en Jordi Serra, un home que porta Badalona al cap i al cor, un home honest, amb una gran capacitat de gestió i de treball, audaç i perseverant en els seus objectius.



SERVIR BADALONA
He procurat servir i continuaré servint Badalona, amb generositat, estant a prop de les necessitats, dels desitjos i dels reptes de la ciutat.

Filla d'una família canyetaire, vaig estudiar en aquelles escoles del franquisme, conjuntament amb les filles i fills de les famílies immigrades d'Alcanar, de Múrcia, d'Almeria, i tinc la sort de conservar encara moltes d'aquelles amistats.

Vaig créixer humanament a l'entorn del centre de Sant Josep, de l'institut Albéniz i el de la Dona. Vaig posar-me a treballar als quinze anys a la plaça Vella, al mercat municipal, i després en una empresa comercial pròpia. He estat mare i àvia a Badalona. A través de les meves filles em vaig incorporar a l'AMPA de l'escola Artur Martorell, i en el moviment ciutadà i veïnal, com també a la taula de sanitat.

I, després, ja coneixeu la meva trajectòria institucional com a regidora d'Educació, de Serveis Socials, d'Esports, de Relacions Ciutadanes, de Programes Europeus, del Districte 2, i fins a l'alcaldia, passant per responsabilitats supramunicipals, a l'àrea de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona i a la presidència del Consell Comarcal i de l'Entitat Metropolitana del Transport, entre d'altres.

Des del record i la gratitud a tantes persones i entitats, des de la il·lusió i la responsabilitat envers el futur, us vull fer arribar el meu ferm agraïment per la vostra confiança i col·laboració en tots aquests anys.

Amb tot aquest bagatge, i des de la voluntat de servei a Badalona i a Catalunya, el meu treball dia rere dia ha estat, és i serà fer-me digne de la responsabilitat que m'heu atorgat en cada moment i també en aquesta nova etapa, per a la qual continuo estant a la vostra disposició per continuar avançant en la cohesió social, els drets de ciutadania i les llibertats.

Ben cordialment,

Maite



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Barcelonès Nord. Arqué posa fi a mitja vida a l'Ajuntament

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.