«Atesa la gravetat de la situació, estem pendents d'una reunió amb l'ACA, en què cal esperar que s'estudiï amb profunditat la situació de sequera i les possibles solucions viables i satisfactòries per a totes les parts implicades», afirmen les dues comunicats de regants del Delta en el document conjunt difós ahir. «Les comunitats, que sempre han estat solidàries amb la cessió dels seus recursos a altres indrets del territori, no veuen cap raó per deixar de ser-ho, i menys en situació d'emergència», afirmen els regants, que amb la primera part de la frase recorden que l'actual minitransvasament de l'Ebre a Tarragona és en realitat una cessió de l'aigua dels canals del Delta. Amb tot, els regants van advertir que no donaran suport a cap projecte per cedir aigua a Barcelona «mentre no coneguin l'abast i la transcendència» de l'emergència per la sequera.
El comunicat dels regants, que no es reuniran amb l'ACA fins al 8 d'abril, arriba després que les comunitats de la dreta i de l'esquerra de l'Ebre hagin manifestat algun símptoma de divisió sobre la possible venda de l'aigua a Barcelona. Així, només el president de la Comunitat de l'Esquerra, Lluís Pegueroles, va advertir en les últimes setmanes que no acceptarien cap cessió i que allargar el minitransvasament a Barcelona seria un «frau de llei». Però el president de la Comunitat de la Dreta, Manel Masià, sí que s'ha mostrat partidari de recuperar el projecte de la interconnexió, que les dues comunitats van signar amb el govern de CiU just ahir va fer set anys, el 2 d'abril del 2001. De fet, la renúncia del tripartit a la interconnexió de xarxes va deixar els regants del Delta sense un cànon anual d'1,8 milions.
EL COST, 170 MILIONS
En tot cas, fonts properes al govern van recordar ahir que la interconnexió de xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona i d'Aigües Ter-Llobregat, que a la pràctica comporta la venda d'aigua dels regants de l'Ebre a Barcelona, és totalment «inviable» ara com ara. A més, negaven que s'estigués treballant en aquesta hipòtesi. De fet, segons les mateixes fonts, el projecte representaria «una inversió d'uns 170 milions d'euros i uns dos anys de treballs», per la qual cosa tampoc no solucionaria els problemes de sequera més immediats. La hipotètica interconnexió, a més, requeriria un canvi de la llei que regula el minitransvasament de l'Ebre, que prohibeix que l'aigua surti de la demarcació de Tarragona.