| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


dimarts, 1 d'abril de 2008
>

El transvasament de Baltasar fa aigües

El conseller topa amb el rebuig de Narbona, de CiU i dels territoris als plans d'abastir Barcelona amb aigua del Segre

M. SÒRIA. Barcelona
Els plans del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per pal·liar els efectes de la sequera a l'àrea de Barcelona no convencen ningú. Tot al contrari. A mesura que van passant els dies, el projecte de transvasament temporal d'aigua del Segre va acumulant crítiques. Al rebuig del govern estatal, que ahir es va tornar a fer palès en una trucada entre el conseller i la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, s'hi ha afegit el «no» dels municipis de les comarques gironines i lleidatanes. El conseller ha hagut de multiplicar les reunions amb els fronts antitransvasament per intentar tapar les esquerdes del consens, un dia en què, a més, es feia pública l'obertura dels primers expedients per malbaratament d'aigua. Ahir Baltasar també va parlar amb CiU, al qual tampoc convencen els seus plans.


+ El Montseny va tornar a quedar emblanquinat, ahir, en la segona nevada en menys de dues setmanes. Foto: Q. PUIG

Si no en feia prou amb el rebuig del govern estatal, que ahir es va palesar amb una trucada telefònica de la ministra Narbona, el conseller Francesc Baltasar va haver d'encaixar també el rebuig del territori a la idea de captar aigua del Segre per pal·liar els efectes de la sequera a l'àrea metropolitana. La Diputació de Lleida va formalitzar ahir una declaració contra el transvasament, a la qual es van afegir, a banda del PP, el PSC i ERC, socis de govern dels ecosocialistes a la Generalitat. L'Ajuntament d'Amposta, de CiU, es va convertir en el primer municipi de les Terres de l'Ebre que rebutja els plans del govern amb l'aprovació d'una moció en contra del transvasament i de l'enviament d'aigua dels aqüífers de Tarragona i Reus en vaixell a l'àrea metropolitana de Barcelona. Els plans de Baltasar també eren rebutjats per una altra part del territori, el de les comarques gironines. El conseller, que es va reunir ahir amb membres del Consorci Alba Ter, que agrupa municipis i regants de les comarques gironines, no els va convèncer quan els va proposar compensar-los per la captació d'aigua del Ter. Baltasar es va comprometre a tornar-los 2 m³/s en 3 anys, cosa que els regants van considerar «insuficient». A la nit, el conseller va copsar l'oposició dels municipis de les Terres de Ponent, però va rebre el suport del president de la Diputació de Lleida si la situació és insostenible.



MÉS REUNIONS
Les crítiques a l'operació del Segre, que s'han incrementat aquestes últimes hores, han fet que Baltasar hagi multiplicat els seus contactes i reunions per mirar d'aturar l'allau de crítiques contra el transvasament. Ahir, el mateix dia en què es reunia amb Oriol Pujol i Ramon Espadaler, de CiU, el conseller es va traslladar a Lleida, on tenia previst reunir-se amb un grup d'alcaldes. Tot plegat, per complir el compromís d'estendre les explicacions sobre la situació d'emergència a què es podria veure abocada l'àrea de Barcelona si no plou aviat. De la reunió amb CiU, Baltasar no en va treure res més que el compromís de continuar-ne parlant. Tot i així, Oriol Pujol advertia que la federació continuarà oposant-se a l'opció del Segre, tenint en compte que CiU aposta pel Roine.

EUIA TAMBÉ AVISA
No només de l'oposició, li vénen les crítiques, a Baltasar. Ahir, el conseller també va rebre un altre toc d'atenció –i ja són dos– dels seus mateixos companys de partit, que, després de reconèixer que en tot plegat ha faltat una bona comunicació, es van comprometre a intensificar la tasca d'informació a les organitzacions territorials per evitar esquerdes en la cohesió del partit en aquesta qüestió, que resultat espinosa per als ecosocialistes. La disposició d'esmena demostrada per ICV no va evitar que ahir el coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, culpés el conseller de generar el descontentament territorial i la desconfiança amb la seva política informativa sobre el transvasament. Segons Miralles, en tot plegat hi ha hagut una sensació d'ambigüitat. Baltasar tampoc té, per ara, el suport d'un altre dels socis de govern de la Generalitat. Els republicans van assegurar ahir que rebutjaran un transvasament de l'afluent de l'Ebre, perquè, segons va explicar ahir el secretari general, Joan Puigcercós, «no és una bona solució». «S'han de recuperar aqüífers o transportar aigua en vaixells cisterna», va proposar. Els únics que es mantenen ferms al costat del conseller són els socialistes catalans, que insistien a dir que «el govern estatal té l'obligació de tenir previstes solucions en els pitjors dels escenaris», i que no s'entén que s'esgrimeixin «raons legals per deixar sense aigua potable cinc milions de ciutadans», mentre que, d'altra banda, es prepara una Exposició Universal dedicada a l'aigua.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Més temps amb fuites

>Aigua per al Ter

>Narbona reitera a Baltasar l'oposició del govern espanyol a transvasar aigua del Segre

>La Diputació de Lleida, en contra

>El PSC insta el govern espanyol a donar altres alternatives al transvasament

>45 milions, 45 hm³

>Huguet adverteix el sector turístic

>Rebaixar la captació des del Ter

>Reglament vigent i primera sanció

>Amposta rebutja la captació del Segre

>Ballesteros defuig qualsevol debat sobre l'aigua en el ple de Tarragona

>Els municipis metropolitans poden multar des d'avui els qui malbaratin l'aigua

>El primer expedient, a una promotora

>Baltasar no en treu l'aigua clara

>Baltasar no en treu l'aigua clara

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.