Un grup d'alumnes avantatjades del taller de cuina que dirigeix Quadrada a Reus van ser les encarregades de presentar, dijous passat, Amanides. La frescor de la terra, amb l'elaboració, davant el nombrós públic que s'havia aplegat a la biblioteca central Xavier Amorós, de quatre de les receptes que recull el llibre. Un camp, el de les amanides, en què la cuina tradicional ha ofert poca varietat: «L'amanida, fins fa ben poc, s'ha concretat en uns quants productes clau: enciam/escarola, tomaca, ceba, olives, pastanaga, raves... i algunes herbes feréstegues», escriu l'autora en la introducció de l'obra. El protagonisme de les amanides en els àpats s'ha produït en els últims trenta anys, arran de la rellevància que els productes crus i freds han agafat a la cuina: «Un exemple clar que ho determina clarament són les barreges que es fan avui en dia d'elements crus amb d'altres de cuits verdures cuites, cereals, llegums, que donen lloc a preparacions més completes i que fan més plat.» La varietat dels amaniments, que ja no es limiten només en molts casos al clàssic oli, vinagre i sal, també ha contribuït a revalorar el paper que les amanides tenen en la dieta.
Com va passar en l'anterior volum, dedicat al peix, Mariona Quadrada ha tingut ara la col·laboració de Josep Borrell Garciapons per confeccionar Amanides. La frescor de la terra , ja que d'ell són les fotografies que il·lustren el receptari. Amb gust del Mediterrani és una proposta de la mateixa Quadrada i de Cossetània Edicions per oferir al lector obres culinàries editades en format de luxe i que vagin més enllà del simple receptari. El segell Lectio, també de l'editorial vallenca, publica la versió en castellà dels llibres de la sèrie.