Els partits que formen el govern de Catalunya, davant la necessitat d'aigua per a Barcelona i sense haver-ho planificat adequadament, contradiuen les seves promeses i afirmacions. Durant els darrers anys han mantingut que no s'havia de transvasar ni una gota més d'aigua de l'Ebre. El cabal d'aquest riu, any rere any, disminueix, bé per la manca de pluges però també per haver d'atendre les necessitats de la conca. Durant l'estiu baixa per sota dels nivells necessaris per mantenir i sostenir ecològicament les ribes del tram català. Però al nostre govern això sembla no importar-li gens. Ara per agreujar la situació de manca de cabal de l'Ebre, pretenen extreure aigua de la seva conca transvasant-la del Segre al Llobregat, per fer-la arribar a Barcelona. Segons el president del govern, el conseller d'Obres Públiques i el de Medi Ambient s'han d'atendre prioritàriament les necessitats d'aigua per beure, i la canonada d'un riu a l'altre serà «provisional». Per atendre aquesta provisionalitat s'haurà d'habilitar un pressupost de 6 milions d'euros. Ens enganyen quan diuen que només els costarà aquest import i ens tornen a enganyar quan parlen que serà una infraestructura provisional. Algú s'ho creu, que serà provisional? I com quedaran els pobles subministrats pel Segre? I els pagesos que viuen de l'aigua que reguen, què? Les necessitats d'aigua per beure aniran també, i és lògic, a les indústries i a altres serveis. És que els ciutadans i els pagesos de Lleida i de les Terres de l'Ebre valen menys i tenen menys dret que els de Barcelona? El govern també ens ha informat que extraurà aigües de pous de la zona de Tarragona on queda clar que la salinització és cada cop més alta, cosa que significa que les capes freàtiques baixen de nivell i llurs cabals s'escurcen. D'on han de treure l'aigua, doncs?, de l'aigua que arriba al Camp de Tarragona des de l'Ebre. I bombaran més cabal fent servir la mateixa canonada des del canal de la dreta de l'Ebre. Per molt govern que siguin, potser es creuen que els ciutadans d'aquestes comarques som babaus?
Aquestes «provisionalitats» quedaran com a subministrament definitiu per dues raons. La primera, pel fet que el consum augmenta i augmentarà progressivament amb relació a l'increment demogràfic. I la segona, perquè aquestes aigües (igual la del Segre com la del canal de l'Ebre) els resultaran entre quatre i cinc vegades més barates que les provinents de dessalinitzadora, que per transformar l'aigua de salada a potable requereix consums energètics altíssims.
Si l'aigua arribés del Roine, la solució resultaria definitiva per atendre les necessitats de tot Catalunya actuals i del futur. I s'evitarien els conflictes que els transvasaments del país provocarien per la manca dels cabals d'arreu. El cost de la construcció seria elevat però l'aigua resultaria enormement més barata que la de les dessalinitzadores. El Roine és el riu més llarg de França i té un cabal constant unes vint vegades superior al de l'Ebre. Això significa que transvasant-ne un 1% dels seus recursos podria abastar tota la conca mediterrània de la península Ibèrica i millorar els nivells freàtics dels seus pous. Per què no s'accepta aquesta proposta? No deu ser que en proposar-ho CiU, encara que tingui raó, mai se li vol donar? Ens volen tornar a enganyar i els ciutadans lleidatans i ebrencs no ho hauríem de permetre.
*Anton Monner, expresident del Consell de l'Ebre, exvicepresident de la Diputació de Tarragona per CiU i escriptor.