El programa d'EI al qual ha tingut accés aquest diari recull en bona part les esmenes que ja van presentar a la conferència nacional dels republicans i gira entorn a quatre eixos: impulsar un nou horitzó nacional amb la vista posada en el referèndum del 2014, definir una estratègia entorn del dret a decidir, desenvolupar un nou model de partit i una nova política de pactes per al 2010. De les pròximes eleccions catalanes, els d'Uriel Bertran volen que en surti, a l'estil del que va passar amb l'Estatut, «un acord democràtic català» que uneixi totes les forces catalanistes per defensar davant de l'Estat el concert econòmic, la llei de referèndums, el traspàs dels aeroports... i si l'executiu estatal no hi accedeix i aquest és un altre dels eixos del programa convocar consultes populars perquè «s'evidenciï que el rostre antidemocràtic d'Espanya ens impedeix progressar», i així propiciar una majoria social per a la independència. Des d'EI admeten que la fórmula d'un executiu de concentració nacional que en el fons proposen és difícilment acceptable pel PSC amb el PSOE governant a Madrid i apunten que seria un acord «amb qui hi estigui disposat». Aquest és el camí, segons EI, que anirà portant cap al referèndum d'autodeterminació del 2014 per al qual reivindiquen «un full de ruta seriós, pautat i clar».
El programa no només parla de futur. Com ja van fer en la darrera conferència nacional, en una esmena que, tot i no aprovar-se, va obtenir un 43% del suport de la militància, els de Bertran exigeixen «ambició programàtica» al govern d'entesa i també volen «millorar-lo». Pel que fa al partit, després de constatar que ha anat perdent suport electoral fins als més de 350.000 vots perduts el 9-M, aposta per «un nou model» que sigui «majoritari, plural i obert de bat a bat a tota la ciutadania». Per aconseguir-ho aposten per separar els càrrecs de partit i de govern, a l'estil del PNB, «radicalitat democràtica» en la presa de decisions per esdevenir el «partit republicà del segle XXI» a través de referèndums interns, primàries, limitacions de mandats... i també centrar-se en el dia a dia i donar més importància a les sectorials i potenciar la formació entre els quadres.
NO UN «NOI PUIGCERCÓS»
Els adherits a Esquerra Independentista poden fer aportacions i el text final serà la ponència estratègica que es presentarà al congrés. En un moment en què el debat se centra en noms, el gest de fer públic el programa pretén deixar patent que, per EI, primer és el projecte i, després les persones. Serà la setmana vinent quan el sector liderat per Bertran farà públiques les seves candidatures a la presidència i a la secretaria general. En una entrevista a TV3, el promotor d'Esquerra Independentista deixava clar que no és «un noi Puigcercós» i apuntava que el seu és «un projecte d'il·lusió».