El vicepresident de l'ACAV, Martí Sarrate, va confirmar que els clients s'adapten a l'economia actual «fraccionant» les seves vacances, però acaben viatjant sigui per Setmana Santa o el pont de l'1 de maig. També s'ha percebut que els catalans adeqüen més el seu pressupost al viatge i renuncien, si escau, a serveis hotelers o a la durada. «Cada vegada viatjar està més socialitzat», va subratllar Sarrate. Això sí, la desacceleració econòmica s'ha notat més en els viatges «de curta distància», que afecten les persones amb un poder adquisitiu més baix i les famílies, que es ressenten més de la pujada de les hipoteques.
Com ja és tradicional, els catalans han triat els viatges per Europa per passar aquests dies festius. Londres, París, Roma, Praga, Amsterdam i Berlín són les ciutats que s'ompliran de turistes d'aquest país. Amb tot, aquest any han despuntat altres destinacions, com ara Finlàndia o Croàcia, que han reforçat la seva oferta habitual amb nous paquets i vols xàrters.
A diferència d'altres anys, però, els viatges de llarga distància, sobretot a Nova York i el Carib, han registrat les reserves amb més antelació. De fet, alguns dels clients van fer les reserves per a aquestes destinacions al Nadal. La revaloració de l'euro respecte al dòlar ha estat un dels motius pels quals molts catalans han triat, segons Sarrate, viatjar als Estats Units i l'Amèrica del Sud.
Segons l'ACAV, els viatges a destinacions internacionals representen el gros de les reserves, un 67%. La resta correspon a viatges per l'Estat espanyol. Destaquen especialment Catalunya, Castelló, València i les Illes Canàries. Els catalans també han optat pel turisme interior, amb destinacions com ara Madrid, Galícia, Astúries i Castella i Lleó.
Les intenses nevades dels últims dies fan esperar un augment de les reserves d'última hora. De fet, les agències confien que els bons gruixos de neu, entre 40 i 60 centímetres, es mantinguin fins a aquestes vacances. D'aquesta manera, segons les previsions, es cobriran les places que encara estan disponibles fins a arribar a tenir una ocupació del 90-100% al Pirineu català i l'aragonès, i a Andorra.
BAIXADA DE LES ILLES
La Unió Catalana d'Agències de Viatges Emissores (UCAVE) també ha notat aquest any una baixada considerable de les reserves per a les destinacions de costa i per a les Illes Balears o les Canàries. Això sí, els viatges cap a destinacions europees, com ara Croàcia, Sicília o Malta, continuen funcionant bé. El president de la UCAVE, Rafael Serra, però, va destacar sobretot que la fortalesa de l'euro davant del dòlar ha fet que molts catalans hagin decidit que és el millor moment per viatjar als Estats Units, Amèrica del Sud i els països del sud-est asiàtic.
Per això Serra considera que la desacceleració econòmica afectarà més les famílies que no pas els clients que tenen professions lliberals, que donen molt valor a viatjar durant les vacances. Amb tot, va admetre que es tracta d'una Setmana Santa «atípica», ja que arriba més aviat que mai.