Tal com va passar l'any 2004, el PSC va aconseguir ahir la victòria en totes les poblacions de més de 50.000 habitants de Catalunya. En la majoria dels casos, a més, els socialistes van superar el 50% dels vots, com ara a l'Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Cornellà i Cerdanyola del Vallès. Només a poblacions com Sant Cugat del Vallès i Manresa –les dues úniques ciutats que van perdre els socialistes en les darrers municipals– hi va haver emoció fins al final i el PSC es va imposar a CiU per poc menys de 1.000 vots en el primer dels casos i 3.600 en el segon. I lluny, molt lluny, van quedar els resultats de les eleccions al Parlament quan els socialistes només van poder guanyar en 12 de les 23 grans ciutats i, a més, van perdre respecte a les anteriors catalanes Barcelona, Tarragona, Mataró, Castelldefels i Vilanova i la Geltrú.
EL PP, SEGONA FORÇA
Tot i que en el conjunt de Catalunya CiU va ser la segona força més votada i va obtenir 10 diputats, a les grans ciutats, aquest lloc honorífic va ser pels populars. En 13 de les ciutats catalanes més grans, la llista encapçalada per Mariano Rajoy va ser la més votada. L'any 2004 van ser 12 però els populars han superat a CiU a Reus. Els nacionalistes van ser la segona força en 10 ciutats, les mateixes que fa quatre anys ja que van perdre la posició a Reus però la van guanyar a Girona, on ERC es va enfonsar.
PATACADA D'ESQUERRA
Com va passar en l'àmbit català, ERC va rebre un sever correctiu també a les ciutats més grans de Catalunya, tot i que molts dels seus resultats no són tan diferents respecte als que va obtenir en les municipals passades. Aquest és el cas de Barcelona, en què ERC va rebre 140.000 vots a les generals del 2004 i poc més de 54.000 ahir, com a les municipals. A Manresa, per exemple, ERC va caure del 21 al 10%; a Granollers, del 13 al 6% i a Sabadell, del 12,8 al 5,8%. Tampoc li va anar gaire bé a ICV-EUiA, que va caure en alguns dels seus feus com ara Cornellà i el Prat del Llobregat.