Ni la pitjor de les enquestes feia preveure que Esquerra rebria un cop tan fort a les urnes. Els republicans van perdre la representació a Lleida i Tarragona, un diputat a Girona i dos a Barcelona. Ridao, Joan Tardà i Francesc Canet seran els tres nous diputats d'una ERC que no podrà aspirar a mantenir el grup parlamentari. En valors absoluts, més de la meitat dels electors que el 2004 van fer confiança a Esquerra van optar ahir per donar suport a una altra força política o es van quedar a casa. Ridao i Carod, que van comparèixer acompanyats de la cúpula del partit molt aviat, passades les deu de la nit, assumint un resultat que ja creien inamovible, van justificar la seva gran davallada a l'avenç implacable dels socialistes.
Carod va reconèixer que el PSC va esgarrapar amb força vots als partits progressistes, i precisament per això els va advertir que la «responsabilitat única de fer un bon sistema de finançament» és ara a les seves mans. Un avís paradoxal i ambigu, perquè és l'executiu català –en què ERC conviu amb el PSC i ICV-EUiA– qui en negociarà amb el govern espanyol l'aplicació sobre la base de l'Estatut, però que en qualsevol cas parteix de la base que ERC no serà decisiva a la cambra per influir en l'assoliment dels reptes de país. Ridao, no obstant això, va insistir que Esquerra defensarà al Congrés «la màxima unitat dels partits catalanistes, començant pel finançament i les infraestructures»; una aposta que ha defensat reiteradament en campanya. El cap de llista dels republicans, a més, va advertir al PSC que la confiança que li han fet els ciutadans perquè «pari els peus al PP» no és «un xec en blanc». I es va escudar en la bipolarització per justificar que ERC hagi estat expulsada de la centralitat.
Carod va interpretar igualment la pèrdua de 5 diputats perquè una part dels seus votants van optar per quedar-se a casa. Era un temor que els republicans no es van cansar de verbalitzar durant la campanya, atenent al fet que molts independentistes no veuen les eleccions espanyoles com les seves i tenint en compte que les CUP van fer una crida a l'abstenció, el vot en blanc i el nul. El president d'ERC va garantir que el partit farà autocrítica i analitzarà els resultats «sense presses». Per començar, l'executiva dels republicans els debatrà aquest matí. Ahir cap dirigent d'ERC, a banda de Joan Puigcercós, que va seguir els resultats electorals des de TV3, va concedir entrevistes als mitjans per valorar-los.
A ningú se li escapa, però, la transcendència que els resultats d'ahir tindran sobre el procés intern que els republicans obren amb vista al congrés de l'octubre, en què hauran d'elegir president, secretari general, una nova executiva i aprovar els eixos estratègics de futur. El debat ja va començar a precipitar-se ahir mateix: el sector crític Esquerra Independentista, amb un Uriel Bertran al capdavant, que va seguir els resultats des de l'hotel en què es va reunir la cúpula d'ERC, ja va moure fitxa. A través d'un comunicat, EI va opinar que els comicis «certifiquen» la fi «d'una etapa marcada pel pactisme a la baixa amb Espanya i el «peix al cove» i va exigir un «canvi» dins del partit, a més de refermar la seva voluntat de presentar candidatura al congrés. En el procés que s'obre, Carod i Puigcercós, que rivalitzen pel lideratge del partit, també hauran de definir-se.