El Consell Escolar de Catalunya, un òrgan consultiu que representa la comunitat educativa, alerta en el dictamen que s'ha d'aprovar demà –al qual ha tingut accés El Punt– que de la manera com es planteja la reforma educativa en el document de bases es podria anar a un procés de privatització de l'ensenyament. De tota manera, i per aigualir l'eufòria que poguessin tenir amb aquesta lectura els que han defensat que es va cap a la privatització, bàsicament els sindicats de mestres, el dictamen no planteja que es retiri cap punt del document. Es limita a dir que se sigui «més curós, precís i concret, sense perdre de vista la responsabilitat de l'administració».
Molt més taxatiu és el Consell Escolar en relació amb la proposta d'Educació d'avançar per llei l'escolarització obligatòria dels 6 als 3 anys. El Consell Escolar assenyala que ara el que cal és «millorar» l'etapa de 3 a 6 anys sense fer-la obligatòria per a totes les famílies. En general, el Consell Escolar retreu al Departament d'Educació les «llacunes i ambigüitats» del document de bases. A més, i recollint la majoria de les opinions de la comunitat educativa –pares i mestres–, considera que hi ha elements importants del Pacte Nacional per a l'Educació que «no s'han recollit» en el document de bases.
AVALA L'AUTONOMIA
En canvi, el mateix Consell Escolar avala algun dels aspectes clau que defensa el conseller Maragall. Sobre els equips directius, rebutja que es creï un cos de directors, però defensa la necessitat d'un grau més elevat de professionalització. Sobre l'autonomia dels centres, tot i indicar que la llei hauria de definir-ne els límits, en fa una defensa aferrissada, fins i tot en dos dels punts més conflictius. Pel Consell Escolar, és necessari que les escoles tinguin autonomia en la gestió i en els recursos econòmics. El dictamen també assenyala la necessitat que la llei tingui un capítol dedicat al finançament, i que especifiqui «particularment» la inversió per als materials escolars i els llibres de text. Així mateix, també recomana que la llei que ha d'aprovar el Parlament inclogui aspectes relacionats amb els continguts de les assignatures, i assenyala que la «prioritat màxima» ha de ser aprovar una reforma «estable i amb consens». Amb aquest dictamen s'acaba la primera fase del procés de reforma. El dia 15 d'abril es coneixerà el contingut dels articles de la llei. La comissió de seguiment del pacte nacional per a l'educació es va reunir ahir durant tres hores i quart, en un clima distès, i té previst continuar la reunió dilluns vinent. Durant la reunió, el secretari de Polítiques Educatives, Francesc Colomé, va presentar un informe exhaustiu sobre el grau de compliment del pacte que van firmar el 30 de març del 2006 un total de 21 entitats i que es debatrà dilluns. A la imatge, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, presidint la reunió abans de començar.