L'eventual compra de Spanair per part d'Iberia podria alterar «l'equilibri» entre els operadors que es repartiran els serveis de la T-Sud, adjudicats l'octubre passat al grup One World (integrat per Iberia i Clickair), Spanair i Vueling; i això podria vulnerar el principi de competència perquè un 70% dels serveis de la nova terminal quedarien en mans d'un únic grup. Aquesta és la tesi que fonamenta la proposta consensuada per CiU i el PP i que va obtenir l'adhesió d'ERC i del bipartit conformat pel PSC i ICV-EUiA.
Inicialment es demanava una reassignació automàtica tan bon punt Iberia comprés Spanair, però el text va ser suavitzat per consens, tot i que la intenció és transparent. La proposta aprovada insta Aena a garantir que les companyies que gestionaran els nous espais «compleixin l'objectiu de convertir l'aeroport en un hub internacional i intercontinental», i que, en cas contrari, en revisin les assignacions. Els cinc grups del ple se sumen així a la petició de la cambra i les agències de viatges, que ja havia obtingut el suport del president de la Generalitat, José Montilla. Però, a més, l'Ajuntament demana al ministeri que es mantingui neutral respecte del futur de Spanair, perquè la setmana passada Magdalena Álvarez va qualificar l'oferta d'Iberia de «solvent» i va considerar que «pot tirar endavant».
«No prejutgem ningú però fugim de qualsevol ingenuïtat», puntualitzava ahir l'ecosocialista Elsa Blasco. El seu exsoci d'ERC, Jordi Portabella, opinava: «És significatiu que haguem de demanar al ministeri que sigui neutral.» La desconfiança és generalitzada: el convergent Xavier Trias va considerar que l'assignació de la T-Sud es va fer «responent als interessos d'Aena, no als de Catalunya», perquè «es va premiar» una companyia, Iberia, que «no aposta per l'aeroport de Barcelona». Més prudent va ser Alberto Fernández Díaz, perquè «interferir en el lliure mercat» seria incompatible amb el discurs del PP, va recordar, però va advertir que té «l'obligació de defensar els interessos de Barcelona», i que «no es pot alterar l'equilibri dels operadors i perjudicar els usuaris». El socialista Jordi William Carnes va ser el més diplomàtic: «Marcar un full de ruta no lligat a noms d'empreses que en un mercat lliure poden canviar de referències és un bon camí», va dir.
El text acordat té tres punts més: insisteix en la demanda de crear un consorci on les institucions catalanes tinguin una «posició determinant», recorda a Aena que ha de fer una campanya de promoció internacional de l'aeroport i insta l'Estat a derogar els convenis encara vigents amb altres països que estableixen com a condició que els vols directes han de tenir com a origen o destinació Barajas.